Oni su zemlja košarke, a mi prkosa i ponosa – Crveni napadaju moćnu Litvaniju

FOTO: FIBA
FOTO: FIBA

Košarkaški tim Crne Gore je među 16 najboljih na svijetu i to zvuči moćno, podatak je za ponos i istoriju našeg sporta. Crveni su u Manili ispunili cilj, obezbijedili su drugu fazu Mundobasketa zahvaljujući utakmicama u kojima su pobijedili prvo Meksiko (91:71), a u nedjelju i Egipat – 89:74.

Možda zvuči drsko i pretenciozno, ali naš sastav u tim mečevima nije pokazao puni sjaj, dosta je prostora za napredak i to može da bude ohrabrujuća činjenica pred duel sa zemljom košarke, apsolutnim favoritom naše grupe D – Litvanijom.

“Možemo bolje. Možemo bolje u samoj organizaciji napada. Mislim da smo tu imali najviše problema zbog pada koncentracije i fokusa…Odbrambeno. Mislim, igramo kvalitetnu odbranu, ali i u tu ima prostora da budemo još bolji“, rekao je asistent strčnog štaba Vladimir Todorović.

<<< “Nalazimo se tamo gdje smo željeli da budemo”

Prvi duel sa Litvanijom, trosturkim prvakom Evrope, igrali smo prije deset godina na Evrobasketu u Sloveniji i izgubili nakon drame i produžetka 77:70. I tada, baš kao i danas na Filipinima, boje Crne Gore branili su Nikola Vučević, Bojan Dubljević i Nikola Ivanović. Od Litvanaca, koji su u Sloveniji stigli do finala, i sada su tu korpulentni centri Jonas Valančiunas i Donatas Moteijunas, te iskusni Mindaugas Kuzminskas.

Nedavno smo se sastali u kvalifikacijama baš za Mundobasket – u avgustu prošle godine bilo je 90:73 za domaćina u Kaunasu, glatko su nas pobijedili i u Morači – 56:65. Međutim, naš sastav je u odnosu na kvalifikacioni praktično duplo jači, ali je i Litvanaca.

<<< NBA bitka pod obručima u Manili

“Velika reprezentacija. Košarkaška nacija. Suvišno je pričati koliko je košarka popularna u Litvaniji. Radi se o sjajnoj atletskoj ekipi koja ima izuzetno talentovanu bekovsku liniju. Takođe, veoma mobilnu i agresivnu centarsku liniju koja prijeti ispod koša i spolja. Sigurno nas očekuje zahtjevna utakmica, najzahtjevnija do sada. Moramo biti na boljem nivou tokom cijelog meča nego što smo bili u prva dva susreta”, dodao je Todorović.

Zna i Kendrik Peri da Crna Gora protiv Litvanije mora biti savršena.

“Agresivni su, to dobro znamo. Mislim da je ključ da im odgovorimo u skokovima, ali i da čuvamo loptu. Tokom prethodna dva duela bili smo meki na lopti, uključujući i mene, imao sam mnogo grešaka. Moramo biti fokusirani da bi došli u dobru situaciju”, riječi su našeg Amerikanca.

“Znamo da možemo još bolje, moramo da odgovorimo na agresivnost Litvanije”

Suvišno je govoriti šta bi trijumf nad Litvanijom donio Crnoj Gori znajući da se u narednu rundu prenose osvojeni bodovi iz svih mečeva prve grupne faze. A, tamo nas čeka duel sa Sjedinjenim Američkim Državama i vjerovatno Grčkom ili Novim Zelandom.

Svi uz Crvene, od 14:30.

970x250