Dela Madonina, fudbalski praznik Lombardije

Da ne postoji rivalstvo i ostrašćenost teško da bi sport, a pogotovo fudbal bio praćen na planetarnom nivou u ovolikoj mjeri. Nekako je (nažalost) u ljudskoj prirodi da se dijelimo, bilo po religiji, mjestu stanovanja, ili čak klubu za koji navijamo, jednostavno – takvi smo.

Bilo bi suludo porediti koji je fudbalski derbi najveći, najvatreniji, ali mora se priznati da su oni u kojima se sastaju gradski rivali nešto drugačije. Upravo takav je čuveni derbi Dela Madonina u kojem će danas (18:00) po 238. put snage odmjeriti Inter i Milan, dva velikana iz grada mode.

Nerazuri imaju pozitivan skor sa 89 pobjeda, dok su Milanezi slavili u 69 mečeva. Nepopularni remi desio se 79 puta.

Na startu nove sezone oba tima izgledaju jako i meč dočekuju sa maksimalnim učinkom iz prva tri kola. Bez sumnje da su Rafa Leao i Olivije Žiru golgeterske karike Milana, dok sa druge strane Lautaro Martinez ima nevjerovatne brojke kada su derbi mečevi u pitanju.

Argentinac ima osam postignutih golova protiv Milana, jedini koji imaju više su Đuzepe Meaca (12) i Stefano Niers (11).

Ovaj okršaj biće zanimljiv po mnogo čemu, a pogotovo po tome što Milan juri svoju prvu pobjedu nad najvećim rivalom u tekućoj godini. Čak pet puta su se sastajali i svih pet puta slavila je ekipa Simone Inzagija.

Dela Madonina, čin broj 238. Sudar titana iz Lombardije donijeće nam odgovor ko je gazda Milana, i ko može da se osami na vrhu tabele. Motivacija rosonera i nerazura će ove sezone biti presudna, da jedan od klubova konačno prišije drugu zvjezdicu na grbu.

Standings provided by Sofascore