Kraljevi preokreta, a među njima i jedan Crnogorac

Foto: fc-zenit.ru

Fudbaleri Zrinjskog postali su apsolutni hit sinoćnje noći u evropskim takmičenjima. Nakon što su gubili sa 3:0 na poluvremenu od AZ Alkmara nošeni podrškom na stadionu pod Bijelim brijegom uspjeli su da naprave podvig i na kraju preokrenu rezultat u svoju korist – 4:3.

>>> Senzacionalan preokret Zrinjskog, Čuka od sjaja do očaja

>>> Trener Zrinjskog ima poruku za upravu: Zavucite ruku u džep i dajte trostruke premije

Tokom poluvremena ovog meča, pri vođstvu AZ Alkmara, legendarni holandski trener Dik Advokat, izjavio je da mu nije jasno šta klubovi poput Zrinjskog traže u vrhunskim evropskim takmičenjima. Ta mu se izjava itekako obila o glavu.

AZ je postao prvi holandski klub koji je izgubio prednost od tri gola u nekom evropskom takmičenju.

Ovom pobjedom popularni Plemići ušli su u istoriju UEFA takmičenja. Naime, Zrinjski je postao peti klub u istoriji koji je uspio da nadoknadi zaostatak od 3:0.

Sada već davne 1993. godine Verder je uokviru grupe B ugostio Anderleht. Do poluvremena je bilo 3:0 za goste, a njemački klub je izgledao izgubljeno. Međutim izabranici Ota Rehagela napravili su čudo u drugom dijelu. U razmaku od 66. do 89. minuta postigli su pet golova i potpuno potukli protivnika.

Ostajemo u Ligi šampiona. U okviru druge faze sedmog marta 2001. godine na Riazoru Deportivo la Korunja ugostila je PSŽ predvođen igračima kao što su Mikel Arteta, DžejDžej Okoča i ostali. Počelo je magično za Francuze. Do poluvremena je bilo 2:0 i činilo se da idu ka laganoj pobjedi. Golom Lorana Liroja u 55. minutu za 3:0 izgledalo je kao da je otpor Deportiva slomljen.

Uporni Španci se nisu predali. Preokret je režirao Valter Pandijani koji je upisao het-trik.

Naredna dva preokreta dolaze iz Lige Evrope.

Prvi se dogodio u Sloveniji. Maribor je u petoj rundi grupne faze ugostio Klub Briž. Dalibor Volas u 11. minutu pogodio je za 1:0 i veliko slavlje na stadionu Ljudski vrt. U 51. autogolom Donka i 68. minutu još jednim golom Volasa slovenačka ekipa došla je na vrata raja.

Međutim san o pobjedi vrlo brzo je srušen. Klub Briž je uspio da od 74. do 90. minuta postigne čak četiri gola i potpuno preokrene situaciju na terenu za veliki šok na Ljudskom vrtu.

Heroj posljednjeg preokreta bio je povremeni crnogorski reprezentativac, Luka Đorđević.

U okviru prvog kola grupne faze u sezoni 2016/17 u Tel Avivu su se sastali Makabi i Zenit. Golovima Medunjanina i Kjartansona u 70. minutu pisalo je 3:0 za domaće na semaforu.

Trunku nade Rusima dao je Kokorin sedam minuta kasnije. U međuvremenu Makabi ostaje sa igračem manje, a to, tada supermoćni, Zenit koristi. Maurisio i Đuliano donose poravnanje, a gol za pobjedu postiže Luka Đorđević sjajnom reakcijom u kaznenom prostoru Makabija u drugom minutu nadoknade.

970x250