GLAS JUGOSLAVIJE: Vrijeme čuda u Srbiji

Da je u večeri Partizanovog debakla u Danskoj navijačima crno-bijelih neko rekao da će derbi dočekati sa četiri boda više od Crvene zvezde, pomislili bi da je neslanu šalu smislio, u njihovim očima, omraženi lik direktora Miloša Vazure, kako bi im se na još jedan način narugao u lice.

Ipak, realnost je da u Humskoj mogu da odu na “plus 7” u odnosu na učesnika Lige šampiona.

To ne znači da je Partizan od istorijske bruke na gostovanju Nordsjelandu drastično napredovao u igri, na nekim mečevim provlačio se kao pas kroz rosu i pravio preokrete. Na crveno-bijeloj strani Topčiderskog brda rekoše, uz obilatu pomoć sudija.

A, tek je družina iz Ljutice Bogdana komična tema. Partizan ima prednost na tabeli zbog slabosti Zvezde i činjenice da trener Barak Bahar već duže vrijeme ne uspijeva da pronađe kompas. Izgubio je od Voždovca (bilo i 3:0 za Zmajeve), jedva iščupao pobjedu na Marakani protiv Novog Pazara, a onda je poražen i od Čukaričkog na Banovom brdu.

Što je mnogo, mnogo je… Priznao je to i Bahar, svjestan da je već ušao u nedozvoljen minus. I za to je u velikoj mjeri baš on krivac. Posle pripremnog perioda i odličnih igara u Rusiji, polako je Izraelac gubio sistem igre, nestajao je presing kojim se “davi” protivnik, pa se došlo u sitauciju da ekipa izgleda tragikomično kao na krovu tržnog centra i na Banovom brdu.

Olanjinka i Kraso su potpuno pali u formi, pa su od glavnih pojačanja sve više u drugom planu. Najboljih 11 u Baharovoj viziji nisu iskristalisani, tek ima naznake da je formirana defanzivna linija, dok napdač kojem najviše, Šerif Endiaje, ne uspijeva da se snađe. Što je najgore, odlični na startu Stamenić sve više ima praznog hoda.

Koliko je Zvezdi tijesno u spostvenoj koži pokazuje podatak i da je uprava posegnula za driblinzima van terena. Sa Marakane su stigle poruke da neće igrati derbi ako FSS ostane dosljedan u namjeri da meč sudi Srđan Jovanović, ali jasno je da je to samo vid pritiska.

Uprava Crvene zvezde je u godini direktnog plasmana u Ligu šampiona, u situaciji sklapanja najskupljeg tima od raspada SFRJ, došla do toga da se bavi suđenjem uoči derbija i na taj način pokazuje strah pri pogledu na tabelu i eventualnog poraza.

E, tek to je veće iznenađenje za Delije nego što je za Grobare prednost na tabeli tima koji je deklasiran od Nordsjelanda u Danskoj.

Vrijeme čuda u Srbiji. Još da dočekamo i neko “čudo” da jedan od tri naša kluba osvoji bodove u grupnoj fazi Uefa takmičenja…