Čeferin odlučio – Albanac potpredsjednik UEFA

FOTO: Martin Rickett /PIXSELL
FOTO: Martin Rickett /PIXSELL

Umjesto kao što je planirano u Madridu, redovni kongres UEFA biće održan u Parizu 8. februara – odluka je krovne evropske fudbalske organizacije nakon sastanka Izvršnog odbora. Potvrđeno je da će i tada biti obavljen žrijeb Lige Nacija za sezonu 2024/25.

Od glavnog grada Španije odustalo se nakon svih dešavanja i afere poljubac u kojoj je direktno bio involivran sada već bivši predsjednik Fudbalskog saveza Španije i nekadašnji potpredsjednik UEFA – Luis Rubijales. A, upražnjeno potpredsjedničko mjesto naslijedio je prvi čovjek fudbala u Albaniji – Arman Duka koji je od februara 2019. godine do danas bio u Izvršnom odboru UEFA, a na čelu albanskog Saveza je od 2002. godine.

Poslije sastanka predsjednika Aleksandra Čeferina i kolega odlučeno je i da će domaćin UEFA Superkupa 2024. godine biti Varšava, a duel između pobjednika Lige šampiona i Lige Evrope biće odigran 14. avgusta.

BOSNA I HERCEGOVINA DOMAĆIN EVROPSKOG PRVENSTVA

Takođe, određeni su domaćini Evropskih šampionata za mlađe uzraste. Pa će Sjeverna Irska biti organizator UEFA EURO za djevojčice do 17 godina 2026, a 2027. godine ta čast pripada Finskoj.

U istom uzrastu za dječake domaćin 2025. godine biće Albanija, naredne Estonija, a 2027. godine Letonija. Ponosne su i komšije, konkretno Bosna i Hercegovina, koja će otvoriti vrata fudbalerkama do 19 godina na Evropskom prvenstvu 2026, a ulogu domaćina već sljedeće godine preuzeće Mađarska.

Za UEFA EURO kod muškaraca do 19 godina Vels će biti domaćin 2026, a 2027. godine Izrael.

POVRATAK RUSA

Jako važna stvar za Ruse dolazi nakon sastanka Izvršnog odbora. UEFA je bila prva sportska organizacija koje je reagovala nakon sukoba u Ukrajini i tada je svim selekcijama i klubovima iz Rusije zabranjeno takmičenje pod okriljem UEFA. Međutim, nakon sastanka u Nikoziji iz UEFA su poručili da djeca ne bi smjela da budu kažnjena zbog stvari za koje su isključivo odgovorni odrasli, pa je predoloženo vraćanje selekcija do 17 godina (muških i ženskih). Timovi bi se takmičili bez zastave, himne i nacionalnih obilježja, a utakmice bi igrali van granica Rusije.

970x250