A ljeto je bilo kao iz bajke…

Foto: KSCG

Košarkaši su bili 11. na svijetu, oduševljavali su cijelu planetu svojim partijama na Mundobasketu u Manili. Nekoliko mjeseci prije njih i košarkašice su bile sjajne – igrale su četvrtfinale Eurobasketa i za dlaku im je izmakla karta za olimpijske kvalifikacije. Uz njih i mlađe selekcije su imale veoma dobre rezultate na svojim prvenstvima.

I umjesto da se taj momenat iskoristi, da se unaprijedi sve i košarka u Crnoj Gori nastavi da raste svjedočimo blokadi. Krivca je teško detektovati, jer će i jedna i druga strana da optužuju ovu drugu. Ono što se zna da su igrači žrtve i da zbog nedonošenja odluka čelnika saveza neće moći na teren.

Niti sjednice Skupštine, niti sjednice okrnjenog Upravnog odbora. Kao što je poznato Danilo Mitrović i Zoran Piperović podnijeli su ostavke, a po Zakonu o sportu i Suadu Šehoviću je prestao mandat nakon što je završio igračku karijeru.

>>> “Košarkaški savez je paralizovan i blokiran”

Trenutno, Upravni odbor čine Dragan Bokan, Đorđije Goranović, Veselin Barović, Željka Ratković, Dragan Tomić, Zoran Vujičić, Aleksandar Mijajlović, Đorđije Pavićević, Vojislav Smolović i Nikola Peković, koji je ujedno i predsjednik.

Nakon svega ovoga dolazimo do situacije da je pod znakom pitanja nova sezona. Kraj je septembar, sve je trebalo već da bude poznato, a domaća takmičenja da krenu početkom oktobra, kao svake godine.

Međutim, od toga neće biti ništa, a veliko je pitanje i kada će se lopta ponovo zakotrljati širom malene balkanske ljepotice.

Upravni odbor donosi odluku o povjeravanju sprovođenja i obezbjeđenju uslova za organizaciju košarkaških prvenstava Crne Gore, za sve kategorije i brine se za regularnost tih takmičenja. Donosi odluke o sistemu takmičenja i pravu nastupa igrača. Utvrđuje kalendare takmičenja svih kategorija na nivou prvenstva Crne Gore u liga, kup ili turnirskom sistemu takmičenja“, piše u Statutu KSCG.

Juče su u crnogorku javnost stigla dva saopštenja. Prvo je bilo od predsjednika KSCG Pekovića koji je direktno prozvao Radoslava Jovanovića da je zaslužan što je KSCG, a onda i sve ostalo ne može da funkcioniše kako bi moralo.

Predsjednik Skupštine KSCG je odgovorio, ali u njegovom saopštenju nismo dobili odgovor zbog čega Vanredna sjednica Skupštine KSCG nije zakazana, iako su Peković i predstavnici 15 klubova podnijeli zahtjev za zakazivanje iste.

>>> Odgovor Pekoviću: “Nisam uticao na donošenje bilo kakve pristrasne odluke”

Po košarkaškim kuloarima već odavno kruži priče o dvije struje unutar KSCG, vidjelo se to na prethodnoj sjednici Skupštine kada nije izglasan dnevni red, a i u ovoj situaciji sada kada još uvijek čekamo tu Vanrednu sjednicu na kojoj bi morao da se izabere i novi Upravni odbor, koji bi kasnije donio odluke o sistemu takmičenja i svemu ostalom kako bi prvenstva krenula.

Već sada je jasno da će početak šampionata uveliko kasniti. Da Jovanović koliko je danas zakaže sjednicu, mora proći 15 dana prije njegov održavanja.

Mnogo puta smo se uvjerili da je Crna Gora mimo svijeta, u svim sferama društva. Sve se prenijelo i na košarku, tačnije na Košarkaški savez (igrači su i ovog puta samo žrtve).

A ljeto je bilo kao iz bajke.

970x250