Kreće ABA ludilo, da li iko može da ugrozi vječite i gdje su crnogorski klubovi

Region je spreman, ljubitelji košarke čekanje je završeno. Vrijeme je za novu sezonu ABA lige. Kao i u prethodnu, Crna Gora u 22. sezonu ulazi sa tri ekipe – Budućnost Voli, Mornar i SC Derbi predstavljaće našu zemlju u najjačem regionalnom takmičenju.

Već sada je jasno da će biti praktično nemoguće ugroziti već viđene finaliste. Ekipe iz Beograda, Partizan i Crvena zvezda su i pred ovu sezonu napravili veoma jake timove, igraju Evroligu, a šansu iz prikrajka tražiće ekipe koje predvode Plavi.

BUDUĆNOST VOLI

Crnogorski šampion u novu sezonu ulazi sa potpuno izmijenjenim timom nakon neuspješne prošle sezone, iako su Plavi igrali polufinale plej-ofa. Petar Mijović ostao je na klupi Budućnosti, sklopljena je vrlo interesantna ekipa, ali da će biti potrebno vrijeme da se sve uigra pokazao je ABA Superkup u Podgorici.

>>> Veliko pojačanje Plavih: Budućnost jača za Makundua

Na sve to desila se potvrda Alerika Frimena, čovjek koji treba da preuzme njegovu ulogu je Brendon Pol, a juče je ozvaničena saradnja i sa Joanom Makunduom. Novi plasman u polufinale ne bi trebalo da se dovede u pitanje, ali ono što je jasno, Budućnost će u Evrokupu tražiti što bolji plasman u odnosu na prethodne godine.

>>> Evo koliko koštaju karte za utakmicu Budućnost – Zadar

ROSTER: Alerik Frimen, Joan Makundu, Brendon Pol, Džakori Vilijams, Vladimir Mihailović, Aleksa Ilić, Flečer Mekgi, Kolbi Ros, Andrija Slavković, Andrija Grbović, Marvin Džons, Marko Jagodić Kuridža, Kameron Rejnolds, Mekinli Rajt, Petar Popović.

SC DERBI

U razmaku od svega nekoliko mjeseci Studenti su očarali region. Prvo pobjeda u četvrtfinalu plej-ofa, pa onda i u finalu Superkupa protiv Partizana pokazali su da je četa Andreja Žakelja stasala, a ova sezona mogla bi da donese mnogo dobrih stvari. Nije puno podgorički sastav mijenjao tokom ljeta, odlaske Andrije Slavkovića i Flečera Megija nadomjestili su dolascima Igora Drobnjaka i Kenana Kamenjaša, a stigli su još Luka Bogavac, Obri Dokins i Borna Kapusta koji su već potvrdili da su se odlično uklopili. Studenti su prošlu sezonu završili na osmom mjestu, ali nema sumnje da bi ove sezone taj plasman mogao da bude mnogo bolji. SC Derbi je potencijalno najprijatnije iznenađenje.

>>> “Od nas se očekuje da slavimo u ovakvim mečevima”

ROSTER: Vladimir Sudar, Luka Bogavac, Nikola Pavlićević, Zoran Vučeljić, Demir Dogan, Emir Hadžibegović, Vasilije Baćović, Tomislav Ivišić, Zvonimir Ivišić, Obri Dokins, Maruan Čičić, Igor Drobnjak, Mateo Drežnjak, Vasilije Todorović, Ilija Goranović, Kenan Kamenjaš, Borna Kapusta, David Mirković.

MORNAR

Možda i najveća misterija pred početak nove sezone. Cijelo ljeto za “ponos Bara” proteklo je u neizvjesnosti oko finansijske konstrukcije, pa su zbog toga posljednji krenuli sa pripremama. Dovedeno je mnogo novih igrača, potrebno je vrijeme za uklapanje. Ako je neko sumnjao, vidjelo se to u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona gdje su doživjeli ubjedljiv poraz od Obradoira. Jasno su istakli iz redova Mornara da je glavni cilj opstanak u elitnom regionalnom društvu. To je realnost u ovom trenutku.

ROSTER: Džamal Džonson, Milić Sarovlah, Marko Kovačević, Makol Mavin, Milija Miković, Taj Valer, Aleks Gavrilović, Strahinja Jovanović, Nemanja Vranješ, Dvajt Mari, Lazar Radetić, Džakobi Bojkins.

KO OSVAJA ABA LIGU?

BUDUĆNOST VOLI 20,0

MORNAR 60,0

SC DERBI 50,0

Cedevita Olimpija 40,0

Crvena zvezda 2,20

FMP 100,0

Igokea 45,0

Partizan 1,90

ABA LIGA, 1. KOLO

Petak

18.00h Split – SC Derbi

Subota

18.00h Cedevita Olimpija – Mega

18.30h Budućnost Voli – Zadar

20.00h Igokea – Crvena zvezda

Nedjelja

18.00h Borac – Cibona

20.00h FMP – Krka

Ponedjeljak

19.00h Partizan – Mornar

Standings provided by Sofascore