Kako bez Đine Jauković?

FOTO: Stefan Ivanović/matchlens.me
FOTO: Stefan Ivanović/matchlens.me

Život bez teško povrijeđene Đurđine Jauković počeo je za crnogorsku reprezentaciju. Povreda vjerovatno naše najbolje rukometašice došla je u najtežem trenutku – krcatom izazova, a prvi kreću već od sjutra – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, odnosno dueli na startu grupe 6 sa Turskom i Bugarskom. Poslužiće kao priprema za ono glavno – šampiona Svijeta. Lavice će Svjetsko prvenstvo otvoriti 30. novembra u švedskom Helsingborgu protiv Kameruna, preostali rivali u grupi biće još Paragvaj i Mađarska.

<<< Teška povreda Đine Jauković

Selektorka Bojana Popović juče je odradila prvi trening sa reprezentacijom, a prije nego što je rukometašicama podijelila obaveze, razgovarala je sa medijima – tema broj jedan bila je Đurđina Jauković.

“Sport je to. Kada pričamo o ciljevima, uvijek naglasim da ih možemo imati kad pođemo na prvenstvo zdravi i kompletni, jer Crna Gora nema bazu – stotinu puta smo to pomenuli. Svaka igračica je važna i ona najmlađa, a da ne pričamo o važnosti Đine Jauković. Jeste tužno. Punu podršku dajemo Đini. Ona će se oporaviti, znamo da je profesionalac, veliki radnik i ne sumnjam da će se vratiti bolja i jača. Mi ostajemo sa tim šta imamo. Ekipa će kroz kvalifikacije da se podiže za ono što slijedi za mjesec. Samo da svi ostanu zdravi i fokusirani, to nam je najbitnije – da svaka karika bude spremna pred Svjetsko prvenstvo”, ističe legendarna rukometašica.

<<< “Obećala sam ovoj djevojčici da ću se boriti za njene snove”

Kako nadomjestiti ogromnu rupu izostankom Đine Jauković?

“U mojim očima ona je najbitnija u odbrani – pozicija broj četiri. Imamo tu u rotaciji nekoliko igračica koje će možda da preuzmu tu ulogu. Imali smo Emu (Alivodić) koja je bila odličan odbrambeni igrač – završavala je dvojku i peticu na vrhunski način. Sad moramo da tražimo igrače od zadatka. U tom dijelu, defanzivnom, više ćemo imati problema. Jelena (Despotović) je sa nama, ona će zajedno sa ostalim igračicama da preuzeme ulogu u napadu. Probaćemo da mijenjamo neke stvari, da imamo rotacije kako bi se izdržalo cijelo prvenstvo”, ističe Bojana Popović.

FOTO: Stefan Ivanović/matchlens.me

Osim Đine Jauković, u odnosu na bronzano Evropsko prvenstvo Crna Gora je lišena usluga Jovanke Radičević (oprostila se od reprezentativnog dresa), dok je Ema Alivodić (trenutno) stavila tačku na karijeru.

“Toga smo bili svjesni još poslije Evropskog prvenstva. Spremali smo se za to. Svi mladi igrači dobiće šansu na utakmicama koje slijede. Pravi se mala smjena generacija na nekim pozicijama, sada će i umjesto Đine neko dobiti šansu da se dokaže na pozicije lijevog beka”, apostrofira selektorka Crne Gore.

<<< Zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo bez Đine: “Sve ćemo nadomjestiti zajedničkim motivom”

Lavice sjutra (Bemax arena, 18.00h) protiv Turske, u 1. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Biće to ujedno i prvi meč naših rukometašica pred domaćom publikom od osvajanja evropske bronze u Ljubljani. U nedjelju, igraće u Šumenu protiv Bugarske…

“Svaka reprezentacija na svijetu igra, svi trče i svi mogu da iznenade. Ne bih nikog potcjenjivala i na taj način pričala o Turskoj i Bugarskoj. Treba da dokažemo na terenu da bi rekli da je neko slabiji od nas. Ne pobjeđujemo unaprijed, već maksimalno se pripremamo za utakmice da upišemo dvije pobjede”, zaključila je Bojana Popović.

Standings provided by Sofascore
970x250