VREMEPLOV: Parken, Danska koja će tek postati sila i Bećov dodir klase za nezaboravni trijumf

Foto: www.bt.dk

Ne postoji previše velikih rezultata u gostima naše fudbalske reprezentacije. Bod u Engleskoj na Vembliju, čuvena kontra u Kijevu protiv Ukrajine, a na današnji dan dogodila se možda i najveća pobjeda na strani u istoriji. Hrabri sokoli su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine savladali Dansku na kultnom Parkenu – 1:0.

Igrao se 32. minut, dugo je Stevan Jovetić imao loptu u nogama, majstorski je prebacio odbranu domaćina, a Fatos Bećiraj sa desetak metara lobovao Kaspera Šmajhela.

Za veliku pobjedu u tom kvalifikacionom ciklus, drugu u tri dana. Prije Kopenhagena, crnogorski fudbaleri su pod Goricom deklasirali Kazahstan 3:0.

Imao sam djelić sekunde i odlučio sam da na onaj način reagujem, ispalo je sve super i samo tako sam mogao da postignem gol“, pričao je Bećiraj nakon te velike pobjede.

Pobjeda je ostala da se pamti, ali nije donijela plasman na veliko takmičenje. Te kvalifikacije Crna Gora je završila na trećem mjestu u grupi, iza Poljske i Danske, koja se za poraz na svom terenu revanširala godinu dana kasnije pod Goricom – takođe 1:0, strijelac je bio Kristijan Eriksen.

Kao da je taj lob Bećiraja probudio Dance, jer u godinama nakon duela Danska je izrasla u silu. Selekcija je konstantno rasla, a na Mundijalu u Rusiji ispali su od Hrvatske nakon penala. Potom su se prošetali u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, na Euru su ispali u produžetku polufinala. Uz Njemačku, selekcija su koja je najbrže čekirala vizu za Mundijal u Kataru, gdje su ispali u grupnoj fazi.