Možda je rano, ali Crna Gora bi u septembru ponovo mogla na Engleze i Halanda

Sastav Crne Gore u meču sa Srbijom, FOTO: FSCG
Sastav Crne Gore u meču sa Srbijom, FOTO: FSCG

Porazom od Srbije u Beogradu (3:1) Crna Gora praktično je ostala bez šansi da se domogne prvog plasmana na veliko takmičenje – Evropskog prvenstva. Konkretno, još nije sve izgubljeno za Hrabre sokolove, ali da bi se našli na Euru potrebno je da u novembarskim utakmicama (Litvanija kod kuće i Mađarska u Budimpešti) osvoje maksimalnih šest bodova, a da pri tome odavno prežaljeni Bugari savladaju Mađarsku pred domaćim navijačima ili Srbiju u Leskovcu. Teško se crnogorski fudbaleri mogu osloniti na četu Mladena Krstajića koja je osvojila svega dva boda…

Igrati i nadati se dok god postoji šansa je sportski, fudbal često kreira čuda, a u kvalifikacionoj grupi G svjedočili smo raznim rezultatima. Crna Gora je ispustila pobjedu protiv Litvanije u gostima, Srbija u posljednjem momentu izvukla bod protiv Bugarske, Mađari oba puta savladali Srbiju…

Međutim, treba razmišljati i obavezama koje tek slijede. Nakon kvalifikacionog ciklusa uslijediće Evropsko prvenstvo zakazano 14. juna u Njemačkoj, prethodno ćemo posljednje putnike za šampionat Starog kontinenta dobiti kroz baraž UEFA Lige nacija.

Osim ako nekim čudom ne izbori plasman na Evropsko prvenstvo, Crna Gora će poslije Litvanije i Mađarske prve takmičarske mečeve u 2024. godini igrati u septembru kada će početi četvrta sezona UEFA Lige nacija – žrijeb za to takmičenje biće 8. februara na UEFA kongresu u Parizu. Hrabri sokolovi igraće u Ligi “B” i vjerovatno će biti smješteni u trećem šeširu zajedno sa Slovenijom, Republikom Irskom i Albanijom. Iz prvog šešira potencijalni rivali crnogorskim fudbalerima su Austrija, Češka, Vels i Engleska protiv koje smo igrali u dva kvalifikaciona ciklusa. U drugom šeširu su Finska, Ukrajina, Island i Norveška Erlinga Halanda koji je već gostovao u Podgorici, u sklopu kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Posljednji, četvrti šešir, trebalo bi da čine Gruzija, Grčka, Turska i Kazahstan.

FOTO: wikipedia/printscreen

Dakle, riječ je o reprezentacijama protiv kojih je naš nacionalni tim odigrao barem jednu utakmicu, a takmičenje bi, prema uvidu u posljednji raspored, trebalo da krene 2. septembra 2024. godine.

Već sada je jasno da će crnogorski fudbaleri imati jake provjere pred start kvalifikacija za Mundijal koji će se 2026. godine igrati u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiko. Taj ciklus utakmica kreće od marta 2025. godine.

Međutim, sačekajmo novembar, donijeće nam sigurno kišu, potajno se nadamo i senzaciju…

970x250