Liga šampiona: Derbi u Parizu i sjećanje na šou Savićevića

Dejan Savićević prije 28 godina uništio je PSŽ. Foto: AC Milan

Oktucao je trenutak za 3. kolo u grupama E, F, G i H fudbalske Lige šampiona.

Kao što je poznato još od žrijeba, vagon F krije najveća uzbuđenja. U Parizu, na Parku prinčeva derbi runde igraju Pari Sen Žermen i Milan, što će biti njihov prvi susret nakon 21 godine. Tada je, početkom ovog vijeka, dva puta bilo neriješeno uz identičnih 1:1.

>>> Bajern preživio istanbulski pakao

>>> Real lako na “kamenolomu”, Napoli se provukao u Berlinu, Megvajer i Onana heroji

U prvom meču na San Siru Leonardo je donio vođstvo Rosonerima, a pobjedu spriječio Nikolas Anelka. Potom je u Francuskoj Rober gurnuo italijanski tim na ivicu poraza, ali ga je spasio Hoze Mari golom u 91. minutu dvoboja.

Interesantno, Milan i PSŽ igrali su polufinale Lige šampiona 1995. godine. U gradu svjetlosti bio je odlučujući Zvonimir Boban (gle čuda, golom takođe u 91. minutu za 0:1), dok je revanš u fudbalskoj katedrali obilježio naš legendarni Dejan Savićević uz šou predstavu i dva postignuta pogotka u 21. i 68. za trijumf 2:0.

Sada je njihov dvomeč itekako otvoren, a posljednju prepreku Milanu na putu do gola predstavljaće njegov nekadašnji zlatni dječak Đanluiđi Donaruma, kojeg nesumnjivo čeka paklena dobrodošlica 7. novembra, kada dvije ekipe budu igrale “drugo poluvrijeme” na San Siru.

PSŽ u večerašnji susret ulazi s tri boda (pobjeda i poraz), a Milan s dva, uz oba remija bez postignutih, a ni primljenih golova.

Drugi susret grupe F, ne manje interesantan, na Sent Džejms Parku igraju Njukasl i Borusija Dortmund. Svrake su osokoljene prethodnim trijumfom upravo nad PSŽ-om (4:1), dok su Milioneri puni samopouzdanja nakon nule sa Milanom na svom Signal Iduna Parku.

Prošle sezone u ovo vrijeme Fejnord i Lacio režirali su okršaje u Ligi Evrope (Rimljani slavili kod kuće 4:2, pa Holanđani uzvratili 1:0), a sada je na redu novi duel, ali u eliti evropskog loptanja. Vreli Tiganj u Roterdamu je spreman za veoma važan duel s obzirom da dvije ekipe dijeli tek bod u grupi E. Adam Marušić trebao bi da bude jedna od uzdanica Lacijala na uvijek neugodnom gostovanju.

U istoj grupi Stefan Savić i Atletiko Madrid idu na noge Seltiku, koji pred svojim pristalicama želi da popravi utisak nakon startna dva poraza. Sve su prilike da se u zeleno-bijelom dijelu Glazgova sprema prava fudbalska bitka između Brendana Rodžersa i Dijega Simeonea.

Prirodnim slijedom dolazimo do grupe G, gdje šampion Evrope Mančester siti gostuje Jang Bojsu i eventualnom maksimalnom trećom pobjedom želi što prije da obezbijedi prvo mjesto i plasman u nokaut fazu.

Sa druge strane, Crvenu zvezda na Red Bul areni naspram sebe ima Lajpcig, koji želi da trijumfom takođe napravi možda i ključni korak na putu do novog evropskog proljeća. Istovremeno, crveno-bijeli iz Beograda pokušaće da skrešu krila njemačkom timu i pokažu da nisu slučajni prolaznik kroz grupnu elitnu fazu.

U posljednjoj grupi H Barselona dočekuje Šahtjor i planira da potpiše i treću pobjedu te nastavi sjajnu gol-razliku, a koja do sada iznosi – 6:0. Zanimljivo, u dosadašnjih sedam međusobnih susreta nikad nije bilo neriješeno. Katalonci su slavili u pet navrata, uz dva trijumfa Rudara i to 2004. kod kuće (2:0) i 2008. kao gosti (2:3).

Debitant u Ligi šampiona Antverpen ugostiće Porto. Zmajevi jesu izraziti favoriti, ali četa Marka van Bomela ima ogromni motiv – osvojiti bod(ove) po prvi put u zvjezdanom takmičenju.

GRUPA E

18:45 FEJNORD – LACIO

21:00 SELTIK – ATLETIKO MADRID

Standings provided by Sofascore

GRUPA F

21:00 PSŽ – MILAN

21:00 NJUKASL JUNAJTED – BORUSIJA DORTMUND

Standings provided by Sofascore

GRUPA G

21:00 JANG BOJS – MANČESTER SITI

21:00 RB LAJPCIG – CRVENA ZVEZDA

Standings provided by Sofascore

GRUPA H

18:45 BARSELONA – ŠAHTJOR

21:00 ANTVERPEN – PORTO

Standings provided by Sofascore