Muke Robija Faulera

Fauleru trenerska karijera ne ide kao igračka, FOTO: Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION/PIXSELL
Fauleru trenerska karijera ne ide kao igračka, FOTO: Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION/PIXSELL

Sigurno se svi dobro sjećate Robija Faulera, fantastičnog golgetera Liverpula, osmog najefikasnijeg strijelca u istoriji Premijer lige sa 163 pogodka.

Dominirao je širom Ostrva kao igrač, a juče je u Suadijskoj Arabiji dobio otkaz – više nije trener drugoligaša Al Kadsije. Međutim, ne bi to bilo toliko važna vijest da Faulerov tim u prethodnih osam kola nije ubilježio niti jedan poraz, drugi je na tabeli, a 48-godišnji Englez je nedavno proglašen i za trenera mjeseca!

Gdje je puklo? Još uvijek nije poznato…Ali jeste činjenica da su čelnici Al Kadsije već pronašli zamjenu za nekadašnjeg napadača koji je osim Liverpula branio boje Lidsa, Mančester sitija, Kardifa i Blekburna, a kasnije igrao u Australiji i na Tajlandu. Umjesto Faulera stigao je iskusni španski stručnjak Mićel Gonzales koji je posljednji angažman imao u Olimpijakosu, a ranije radio u Sevilji, Marseju, Malagi, Hetafeu…

Faulerova trenerska karijerija svakako da nije približna igračkoj. Prvi posao imao je sezoni 2011/12 u Muangtong junajtedu, klubu sa Tajlanda gdje je istovremeno bio igrač i trener. Na novi angažman čekao je sve do aprila 2019. godine kada je preuzeo australijski Brizbejn, ali usljed pojaveo virusa i pandemije COVID-19 napustio je klub. U oktobru 2020. godine imenovan je za šefa stručnog štaba Ist Bengala, ali je na 20 mečeva u Indiji uspio da ostvari samo tri pobjede.

970x250