Perfekcija ženskog fudbala

FOTO: Ballon d'Or/Twitter/X
FOTO: Ballon d'Or/Twitter/X

Kvalitet ženskog fudbala napreduje brzinom svjetlosti, a to najbolje možete da uočite u dvorištu naše fudbalske reprezentacije, s obzirom da Slađana Bulatović, Armisa Kuč i drugarice bilježe rezultate za ponos. Uz neizostavnu činjenicu da svaka reprezentativka briljira i na polju klupske karijere…

Ono što je u muškom fudbalu protekle sezone napravio Mančester sitija, djelo je i Barselone u konkunreciji dama – titula u domaćem prvenstvu, osvajanje nacionalnog Kupa i trofej Lige šampiona, uz senzacionalno i prvo zlato reprezentacije Španije na Svjetskom prvenstvu.

Samim tim, potpuno zasluženo Zlatna lopta otišla je u ruke Aitane Bonmati, 25-godišnje fudbalerke koja pokriva poziciju u veznom redu. Kad je najbolji teniser svijeta Novak Đoković pročitao njeno ime svijetla grandiozne pariške pozornice izazvala su joj tremu, ali što je još bitnije donijela vječnu slavu! Pa, ko je najbolja fudbalerka planete?

Rođena je u Kataloniji, malom primorskom gradu južno od Barselone – Vilanova i Đeltru, a već sa sedam godina počinje da trenira u lokalnim klubovima Ribes i Kubeljes – u oba tima bila je jedina djevojčica među muškarcima.

Počela je da ruši barijere u ranoj mladosti nakon što je njena porodica željela da se kloni španskih normi i odlučila da joj navede prezime majke – Bonmati, ispred prezimena oca – Konka.

“Ponosna sam na to što su uradili. Spremnost da se borim za prava žena, osjećam da mi je to u krvi”, svojevremeno je govorila danas najbolja fudbalerka svijeta.

Shvativši da je talentovana za fudbal, Aitanin otac svaki dan se vozio sa kćerkom po dva sata javnim prevozom kako bi je vodio na treninge u Barseloni gdje je brzo postala punopravni član omladinskog tima, a debitovala za seniorsku ekipu sa 16 godina, u sezoni 2015/16. Do danas je osvojila čak 14 klupskih trofeja – četiri La Lige, pet puta Kup Kralja, u tri navrata Superkup i dvije Lige šampiona. Osvajanje Svjetskog prvenstva sa Španijom ove godine u Sidneju je apsolutni zenit karijere!

Uspjela je u martu da objavi i biografiju “Svi zajedno smo jaki” koja je ubrzo prodata u više od 100 hiljada primjeraka. Nikada nije zapostavila knjigu, ne samo zbog napisane biografije, već i podatka da je diplomirala fizičku aktivnost i sportske nauke na Univerzitetu “Ramon Ljulj”, a prošle godine prijavila se za magistraturu sportskog menadžmenata u institutu “Johan Krojf”. Uvijek ističe da su joj fudbalski idoli Ćavi i Injesta.

“Gledanje Aitanine igre me uzbuđuje i podiže me sa sjedišta. To je razlog zašto su ljudi toliko strastveni za ovaj sport. Ona ima sve sastojke da postane najbolja igračica na svijetu, jer je, povrh svega, pravi perfekcionista”, napisao je u prologu biografije i naslutio joj uspjeh, sadašnji trener Barse – Ćavi.

“Aitana Bonmati je fudbalerka u čiji sam stil i način igre zaljubljen. Rekao bih da je ona ženski Injesta”, nedavno je izjavio po mišljenju mnogih najbolji trener današnjice, strateg Mančester sitija – Pep Gvardiola.

Osim Zlatne lopte 25-godišnja igračica Barselone ranije je u Monte Karlu dobila i UEFA nagradu za fudbalerku godine.

“Nije ovo samo moja nagrada, već svih saigračica. Bez njih, nikada ne bih uspjela”, skromno je govorila za pozornicom u Kneževini.

Njena radna etika i bezgranična želja za usavršavanjem reflektuje se i kroz izjavu nakon pobjede nad Švajcarskom na Svjetskom prvenstvu kada je potpisala dva gola uz isto toliko asistencija.

“Na skali od jedan do deset mislim da je ovo devetka. Uvijek može bolje”, poručila je Aitana u Australiji.

Nakon što je Alesija Puteljas u julu prošle godine pokidala prednje ukrštene ligamente koljena, Bonmati je preuzela ulogu saigračice iz Barselone, počela da igra bliže protivničkom golu i u prošloj sezoni španskog prvenstva na 23 utakmice postigla devet golova uz deset asitencija, dok je u Ligi šampiona na 11 utakmica imala osam direktnih dodavanja za gol i pet golgeterskih potpisa.

970x250