Hey Jude, uzmi loptu i učini fudbal boljim

Belingem na svečanosti u Parizu, FOTO: EXPA/ Pressesports/ Etienne Garnier/EXPA/PIXSELL
Belingem na svečanosti u Parizu, FOTO: EXPA/ Pressesports/ Etienne Garnier/EXPA/PIXSELL

Bezvremeni hit Bitlsa “Hey Jude”, pjesma koju je napisao Pol Makratni kako bi razveselio golobradog Džulijena Lenona, čiji je otac Džon započeo proces odvajanja od svoje supruge Sintije nakon upoznavanja konceptualne japanske umjestnice Joko Ono, već u prvim stihovima sadrži riječi:

“Hey Jude, take a sad song
And make it better”

Danas, u svijetu fudbala opčinjeni smo takođe Džudom. Riječ je o Džudu Belingemu koji je na gala svečanosti u Parizu osvojio nagradu koju je prevazišao “Kopa trofej”, priznanje za najboljeg mladog fudbalera na svijetu. Pa, kad vidite kako igra 20-godišnjak Real Madrida možete odmah premiksovati Makartnijeve riječi…

“Hey Jude take a ball
And make it (football) better”

<<< Osmica!

<<< Beskonačni…i 29 najboljih na svijetu

<<< Perfekcija ženskog fudbala

Čuveni engleski golgeter Gari Lineker ubijeđen je da će Džud Belingem “Zlatnu loptu” osvojiti do 2028. godine. Mogli bi to dragi Gari da bude mnogo ranije…Samo nekoliko dana nakon što je sa dva pogotka razbio Barselonu na Monžuiku (1:2) Belingem je od strane torinskog “Tuttosporta” dobio nagradu “Golden Boy” koja u svom slikovitom imenu odmah otkriva i značenje. Interesantan je podatak da je Englez prvi fudbaler Reala koji je osvojio tu nagradu. Zašto sad spominjemo taj Tuttov “Golden Boy”? Zato što je Lionel Mesi, jedini fudbaler koji je osvojio to priznanje, a kasnije i “Zlatnu loptu”. Sinoć osmi put u karijeri za definitivni petač najvećeg svih vremena. Može li Belingem biti drugi?

Belingem je apsolutno najbolji fudbaler Reala, FOTO: pressinphoto/SIPA USA/PIXSELL
Belingem je apsolutno najbolji fudbaler Reala, FOTO: pressinphoto/SIPA USA/PIXSELL

Nakon transfera iz Borusije Dortmund u Real Madrid vrijednog 103 miliona eura, Englezu nije trebao ni dan da se navikne na težinu i izazove kraljevskog grba, najvećeg svjetskog kluba. Već je nekadašnji vezista Birmingema u dresu Blankosa potpisao 13 golova i pet asistencija.

Kad gledate Džuda Belingema budi se osjećaj kao da se u jednom, i dalje, mladiću, nalaze najjača oružja svih proteklih Galaktikosa Kraljevskog kluba. Fudbalski je inteligentan poput Zinedina Zidana, ima pobjednički mentalitet Kristijana Ronalda, završnicu kao Karim Benzema, igru glavom Serhija Ramosa, osjećaj za gol Alfreda Di Stefana, prekid u vidu Roberta Karlosa ili Dejvida Bekama

Dugo su strahovali navijači Reala gdje i kako će čelnici kluba pronaći najbolje rješenje za duo veznog reda Luka Modrić – Toni Kros koji je radio poput mehanizma najfinijeg švajcarskog sata. Izgleda da su pronašli galaktički instrument.

“On je rođen da igra za Real”, kratko i vrlo jasno poručio je kapiten Madriđana Načo Fernandez.

Sumnjali su mnogi kada je Florentino Perez izdvojio 100 i kusur miliona za mladića koji je u dortmundskoj Borusiji plesao bez osjećaja pritiska, ali kada je žuto-crni dres zamijenio bijelim i najuticajnijem sportskom listu u Španiji, Marki, sve je bilo jasno.

“Real Madrid se nije kladio na budućnost, već na sadašnjost”, napisao je madridski list.

Prave začine u perfektinim izdanjima Engleza dodao je i stari lisac Karlo Anćeloti. Belingem djeluje poput “plutajućeg napadača”, u fazi odbrane je iza Vinisijusa Žuniora i Rodriga, a njegov napadački arsenal oružja je beskonačan.

“Blistav je igrač, na putu da obilježi cijelu jednu eru u Realu. Njegova igra je kao ‘razglednica fudbala’ gledajući ga uživaš, jer je on elegantan, visok, sa širokim korakom”, govorio je Horhe Valdano.

Džud Belingem, danas Zlatni dječko, sjutra Zlatna lopta svjetskog fudbala…

970x250