Blokbaster – peti čin

Đoković i Alkaraz tokom treninga u Torinu, FOTO: EXPA/ laPresse/ Marco Alpozzi/EXPA/PIXSELL
Đoković i Alkaraz tokom treninga u Torinu, FOTO: EXPA/ laPresse/ Marco Alpozzi/EXPA/PIXSELL

Novak Đoković i Karlos Alkaraz – oči u oči četvrti put ove sezone, ukupno peti spektakl dvojice prvoplasiranih tenisera na ATP listi.

Duel u Torinu sigurno nema težinu vimbldonskog finala u kojem je slavio mladi Španac, možda ni meča za trofej mjesec poslije Londona na Mastersu u Sinsinatiju kada je 36-godišnji Beograđanin dočekao osvetu, jači ulog bio je i u polufinalnom okršaju Rolan Garosa gdje se takođe radovao najbolji teniser svijeta. Prošle godine talentovani Karlitos slavio je u Madridu…

Međutim, meč na sjeveru Italije ima određenu specifičnost, na talonu je karta za ulazak u finale završnog Mastersa (Novak juri rekordni sedmi pehar), a pobjednik će povesti u međusobnim duelima 3:2.

Novak je u Torinu savladao Holgera Runea i “rezervistu” Huberta Hurkača, ali morao je da navija za Janika Sinera koji je odigrao za Đokovića i pobijedio danskog predstavnika – Runea.

Nakon grupne faze i Alkaraz ima skor 2:1 – na startu ga je pobijedio Aleksandar Zverev, potom je Španac srušio Andreja Rubljova i u dva seta nezaintersovanog Danila Medvedeva koji će od 14:30 igrati protiv domaćeg takmičara – Sinera.

Potpuno je logično da će Novaku iskustvo biti jedno od najjačih oružja protiv Alkaraza – srpski teniser čak 12. put u karijeri igra polufinale Završnog turnira, dok je Alkaraz prvi put dio takmičenja koje okuplja osam najbolje plasiranih tenisera u sezoni.

Španac želi pobjedu kojom bi nagovijestio i veliku borbu za prvo mjesto ATP liste naredne sezone koje je do kraja 2023. godine u rukama Đokovića.

Poslije pomenutog vimbldonskog finala Alkaraz je počeo da gubi ritam i trpi poraze od Pola u Torontu, Novaka u Sinsinatiju, Medvedeva na US Openu, Sinera u Pekingu, Dimitrova u Šangaju, Safijulina na startu Pariza…

Podloga u Torinu je ekstremno brza, zato će servis i ritern odigrati ključnu ulogu…