“Prioritet je pokretanje lige, Peković je veliko ime, otvorena sam za saradnju”

Dubljević (foto: FIBA)

Nova predsjednica Košarkaškog saveza Crne Gore Jelena Dubljević podijelila je svoje impresije i viđenje kako naša košarkaška treba da izgleda u budućnosti. Doskorašnja kapitenka crnogorske reprezentacije je kazala da je prioritet pokretanje lige, kao i rad sa najmlađima. Prva dama crnogorske košarke takođe je poručila da je otvorena za saradnju sa doskorašnjim predsjednikom Nikolom Pekovićem, sa kojim je u odličnim odnosima.

>>> Dubljević nova predsjednica KSCG

Malo je reći da sam srećna i počastvovana. Ovo je prije svega za mene životno ostvarenje, razmišljala o ovome tokom karijere, željela sam da se oprobam u novim stvarima zato sam i brzo donijela odluku da prekinem igračku karijeru i evo sada da se kandidujem za mjesto predsjednice KSCG. Pored zadovoljstva ovo mjesto nosi i veliku odgovornost. Uzimam savez u ne baš najboljem momentu, gdje me dosta stvari čeka na stolu“, rekla je Dubljević novinarima.

Stanje u crnogorskoj košarci od juna mjeseca otkrilo je velike podjele u Košarkaškom savezu Crne Gore.

Podjela ima i podjela će uvijek biti. Ne bih puno o tome pričala, svi imamo svoje favorite. Ovom prilikom bih se zahvalila Nikoli Pekoviću na fer i korektnom odnosu koji smo imali. Ja sam u planu i programu navela da mi je cilj da nađemo zajednički jezik, da se svi okupljamo, diskutujemo i dogovaramo i da svi imamo isti cilj a to je košarka u Crnoj Gori i napredak crnogorske košarke prije svega“.

>>> Evo ko je u novom Upravnom odboru KSCG

Previranja u KSCG poklopila su se sa najvećim uspjesima muške reprezentacije, takođe plasmanom ženske selekcije među najboljih osam evropskih reprezentacija. Zbog stagniranja lige razvoj njihovih naslednika je blokiran.

Situacija je takva pa je takva. Ne bih trošila vrijeme na priču oko toga što je bilo. Fokusiraću se na ono što je ispred mene i što moram završiti sa svojim timom. Naravno, uz najbolje naše rezultate desilo se što se desilo u savezu. Ogroman gubitak za košarku, za djecu prije svega je što liga još nije krenula, Ponavljam, govorila sam sve ovo vrijeme da najviše gube djeca, propustili su veliki broj utakmica, ali opet to je tako. Idemo dalje, cilj da otključamo ligu što prije i nadam se da ćemo već sledećeg vikenda vidjeti djecu, košarkaše i košarkašice tamo gdje pripadaju“.

Dubljevićeva je rekla da je nerealno očekivati da Crna Gora bude domaćin jednog od kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre u muškoj konkurenciji.

U dnevnom planu rada koji sam zatekla vidjela sam da je to bio jedan od ciljeva. U ponedjeljak je prvi sastanak Upravnog odbora pa ćemo razgovarati i o tome. Koliko vidim, sada je kasno je. Veći savezi su u prednosti jer su za organizaciju takvog turnira potrebna ogromna novčana sredstva, a naš savez je u dugovima“.

>>> Omaž heroini crnogorske košarke

Jelena će biti prva dama na čelu KSCG i spremna je da razbije tabu o tome da funkcioneri mogu da budu samo muškarci.

Plivam već nekoliko nedjelja jako dobro u ovim vodama. Prijateljski vam kažem, ja sebe smatram dostojnom i hrabrom osobom, zato sam se prihvatila svega ovoga. Stojim iza svega što sam iznijela u svom planu i programu. Biće mnogo novih i dobrih stvari. Proširićemo UO, biće više sredstava i planovi i komisije će moći da rade svoj posao uspješnije“.

Dubljevićeva smatra da predsjednik saveza treba da bude timski igrač.

Drugačije ne može. Radiću svaki dan i biću svaki dan u savezu, biću spremna da saslušam svakoga“.

O mogućoj saradnji sa Nikolom Pekovićem, Dubljevićeva je kazala:

Iskreno, nisam razmišljala o tome, bavila sam se planom i programom. Nikola je veliko ime, dao je mnogo crnogorskoj, evropskoj i svjestkoj košarci. Prirotet mi je da pokrenemo ligu. Kada to uradimo, sve će biti mnogo lakše, a biće i vremena da razgovaram sa Pekovićem o mogućoj saradnji“.

>>> Plan i program Jelene Dubljević: Fokus na razvoju mladih, besplatno učešće u Ligama mladih

Jelena Dubljević bi voljela da Boško Radović ostane na čelu muške košarkaške reprezentacije Crne Gore.

Radoviću je istekao ugovor, u ponedjeljak ćemo razgovrati o tome. Već u februaru mušku reprezentaciju čekaju obaveze u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Idemo, jedno po jedno. Boško je napravio sjajne rezultate i želim da ostane“, zaključila je Jelena Dubljević.

970x250