“Na velikom takmičenju nijedna ekipa ne smije da se podcijeni”

Foto: IHF

Crna Gora je upisala još jednu ubjedljivu pobjedu na prvenstvu svijeta za rukometašice. Savladan je Paragvaj rezultatom 41:26.

>>> Crna Gora košmarno započela, pa u drugom poluvremenu rutinirala Paragvaj

Međutim, start utakmice, posebno defanzivno, nije bio dobar. Toga je svjesna i selektorka Bojana Popović, ali ističe da je to još jedna dobra lekcija da se na velikim takmičenjima niko ne smije podcijeniti.

Puno datih, ali i primljenih pogodaka. Mislim da je start donio jednu nesigurnost u smislu da je pristup bio takav da ćemo lako i da treba da odradimo utakmicu. Na ovako velikom takmičenju nijedna ekipa ne treba da se podcijeni da bi mislili da ćemo ih lako braniti ili napadati ukoliko nismo 100%. To je još jedna dobra lekcija za sve nas. Kroz utakmicu smo se vraćali i dizali i popravljali te neke stvar. Tranziciono sa smirenijim tempom smo rješavali sve jednostavnije. Iz utakmice u utakmice učimo neke stvari da bi u onoj glavnoj utakmici sve to bilo kako treba“, kazala je Bojana.

Foto: IHF

Šansu su dobile sve igračice, a pamtiće se debi Jelene Vukčević djevojke rođene 2004. godine koja je upisala i jedan pogodak.

Sve su to igračice tu negdje godištem i iskustvom blizu, nisu prošle puno ovako velikih takmičenja, svima je potrebna minutaža kako bi se snašle kad dođu važne utakmice. Pokušavamo da kroz ove utakmice rotiramo što više i da svi dobiju minutažu. One su svjesne da će dobiti neki prostor, koji neće biti preveliki, i onda u tom periodu one žure da pokažu što više mogu, a u suštini samo treba da budu mirne i strpljive i sve ostalo će doći. Krila su danas dobila dosta lopti i to raduje i to je bio cilj, protiv ovakvih ekipa to tako i treba jer imaju najviše šansi da podignu samopouzdanje koje je potrebno za naredni meč. Bekovi su se stabilizovali u drugom poluvremenu, mnogo mirnije, ljepši pasovi za pivotmene i krila. Ide to u jednom dobrom pravcu, naravno, dosta toga je stresno i bude grešaka, ali sve je to jedna škola za ove igračice koje nisu generalno prošle puno u svojim karijerama“, smatra selektorka.

Za kraj, osvrnula se i na najbitniji meč za Crnu Goru vjerovatno i na prvenstvu. To je duel posljednjeg kola grupne faze protiv Mađarica. Svjesne su značaja naredne utakmice.

Svjesni smo toga, Mađarska je odlična ekipa, spremamo taj duel već nekoliko dana i zato je možda ovaj Paragvaj malo ostao negdje pozadi ne tako u prvom planu kao što je trebalo, ali cilj je bio nešto viši. Mađarska je nešto što nam slijedi i što moramo malo duže da spremamo nego jedan dan. Odlična su ekipa, pokazali su to u pripremnom periodu. Imaju odličnu rotaciju, mnogo dobrih bekova, šutera, jedna generacija koja je u mlađim generacijama dominirala, spojene su dvije generacije koje su osvajala svjetska i evropska zlata, tako da nas čeka nimalo lak posao. Daćemo sve od sebe i borićemo se za ono za šta smo došle“, zaključila je Bojana Popović.

Standings provided by Sofascore
970x250