Tuga i sramota fudbalske Srbije

Još jedno kolo i kraj. Konačno! Radovali smo se bogatoj fudbalskoj jeseni u Srbiji, ali sve se pretvorilo u rezultatsku agoniju i ukoliko se ne dogodi decembarska senzacija Crvena zvezda, Čukarički i TSC će grupne faze UEFA takmičenja zaključiti bez pobjede, dok su Partizan i Vojvodina odavno eliminisani.

Čak i da pobjede Mančester siti, odnosno Genk, suštinski neće to značiti ništa Crvenoj zvezdi i Čukaričkom jer su šanse za evropsko proleće izgubljene. TSC može do trećeg mesta i selidbe u Ligu konferencije u slučaju pobede nad Olimpijakosom u Atini i to može da bude slamka spasa očajne sezone.

Na 15 utakmica u grupama tri UEFA takmičenja, srpski klubovi imaju dva remija i 13 poraza. Nije se ni očekivao mnogo bolji bilans, ali jeste da Crvena zvezda popravi sliku trijumfima nad Jang bojsom.
Ništa od toga, pa ni evropskog proleća na Marakani. Poraz u Bernu potpisao je fijasko najskupljeg tima u istoriji kluba, loše vođenje trenera Bahara i problematičan izbor pojačanja u režiji uprave.

Zvezdin plasman u Ligi šampiona veliki je neuspeh zbog činjenice da je žreb dočekan iz trećeg šešira, iz četvrtog izvučen rival koji je u letnjem prelaznom roku utrošio tri puta manje novca za pojačanja i ostao bez tri nosioca igre – Ridera, Cesigera i Fašnahta.

Koliko je tužan učinak srpskih klubova u Evropi ove sezone govori podatak da su po osvojenim prosječnim bodovima od početka kvalifikacija do danas na 45. mestu od 54!?

Ispred Srbije su, pazite sad, Malta, Andora, BiH, Moldavija, Albanija, Farska Ostrva, Finska, Severna Makedonija, Letonija, Jermenija, Irska, Luksemburg…

Manje od Srbije za UEFA koeficijent listu osvojili su samo Crna Gora, Gruzija, Severna Irska, Litvanija, Vels, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. Sramota!

Sve to uslovilo je pad na UEFA listi, pa je Srbija sa 11. pozicije skliznula na 16. mesto i nema šansu da se vrati u TOP 15. U sledećoj sezoni imaće Srbija pet predstavnika na evropskoj sceni i minimum dva kluba u grupama, a onda se od 2025. godine vraćamo u surovu realnost.

Tužna fudbalska jesen 2023. isporučila je ozbiljan ceh na koeficijent listi, ali utisak je kao da nikoga nije sramota zbog toga. Na Marakani su već uveliko “okrenuli ploču” na priče o tituli.