DNK Lavica nek prostruji kroz srce Geteborga

Itana Grbić. Foto: Bildbyran / Sipa USA / Pixsell

Otkucao je dan D za žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore na Svjetskom prvenstvu.

Posada Bojane Popović večeras od 20:30 u Geteborgu igra sa domaćinom Švedskom posljednju utakmicu grupe 1 glavne faze takmičenja, a ulog je – četvrtfinale Mundijala.

>>> “Rukometni šah će natjerati Šveđanke da iskoče iz svoje kože”

Šveđanke su sa osam bodova već obezbijedile prolaz, samo je pitanje hoće li u četvrtfinale sa prve ili druge pozicije. Sa druge strane, Lavice imaju dva boda manje i u slučaju pobjede sa prvog mjesta plasirale bi se među osam najboljih planetarnih selekcija.

>>> “Sve zavisi od nas, biće uživanje igrati”

Foto: IHF

Takođe, postoji opcija da Crna Gora i prije same utakmice postane čevrtfinalista. Takav epilog dogodiće se ako Mađarska od 18 sati savlada Hrvatsku u dvoboju za olimpijski kvalifikacioni turnir. U suprotnom slučaju i eventualnog trijumfa Hrvatica, one će preskočiti našu selekciju na tabeli i time pritisnuti Lavice da idu na trijumf protiv domaćeg suparnika u Skandinavijum areni, jer nam u tom slučaju ne bi odgovarao ni remi te isti broj bodova sa Hrvatskom, budući da je slavila u međusobnom duelu (26:25).

>>> Pavićević: Jedna od najzahtjevnijih utakmica

Eventualnom pobjedom i prvim mjestom Lavice bi u četvrtfinalu igrale protiv drugoplasirane selekcije grupe 3, a to će biti poraženi iz direktnog sudara Njemačke (osam bodova) i Danske (šest bodova). Ukoliko pak naše rukometašice budu druge, u tom slučaju to će biti bolji iz pomenutog megdana Njemica i Dankinja večeras od 20:30.

Četvrtfinale se igra u danskom Herningu.

Crna Gora je do sada igrala sa Švedskom sedam puta. Ostvarila je četiri pobjede (sve u glavnoj fazi turnira), uz dva poraza i jedan remi. Prvi trijumf izvojevan je nakon preokreta na Euru 2014. godine u Zagrebu (30:29), uz devet golova Jovanke Radičević i 10 odbrana Sonje Barjaktarović.

Međutim, nakon toga je Švedska u dvoboju za evropsku bronzu uzvratila (25:23).

Foto: EHF

Potom je naša selekcija opet slavila na Euru 2018. u francuskom Nantu (30:28), a Radičević ponovo sa devet pogodaka izrasla u dželata skandinavskog protivnika. Godinu dana kasnije stigla je treća pobjeda, ovog puta na Svjetskom prvenstvu u Japanu, tačnije u Higaši-ku Kumamotu (26:23), gdje je briljirala Majda Mehmedović sa sedam golova.

Foto: Jure Erzen / Kolektiff

Dvije selekcije srele su se i u decembru 2020. na Euru u danskom Herningu. Crna Gora je opet bila bolja (31:25), a leteća Radičević je po treći put bila kobna po Šveđanke – 11 golova. Podsjetimo, Crna Gora u svojoj istoriji ima olimpijsko srebro iz Londona 2012. te evropsko zlato iste godine iz Beograda, kao i aktuelnu bronza iz Slovenije iz prošle godine.

Švedska je 2010. u Danskoj osvojila evropsko srebro. Sedam godina kasnije najbolji rezultat na Svjetskim prvenstvima ostvarila je u Njemačkoj – četvrto mjesto, dok je prije tri godine u Japanu završila Olimpijske igre na takođe na četvrtoj poziciji.

Mađarska u prvoj grupi bila je ključna utakmica za ambicije naše reprezentacije. Lavice su trijumfovale i uspjele da prenesu maksimalan broj bodova. Sada je Švedska utakmica svih utakmica, a ukoliko uspijemo da preskočimo prepreku biće to još jedan jasan signal konkurenciji da je podmlađena Crna Gora ponovo nagazna mina za sve suparnike u preostalom dijelu turnira.

Lavice to itekako imaju u svom crnogorsko-šampionskom DNK.

Pa, nek prostruji večeras kroz srce Geteborga.

Standings provided by Sofascore