“Cilj smo ostvarili, sudije su nas sasjekle sa par isključenja”

Photo: Bildbyran/SIPA USA/Pixsell

Željele su rukometašice Crne Gore pobjedu i put do eventualnog polufinala preko Njemačke koja nam je ostala u lijepom sjećanju sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, a ne preko Danske. Ipak, Švedska se u ovom momentu pokazala kao prevelik zalogaj za podmlađene Lavice (25:32), pa će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj morati da igraju sa još jednim domaćinom.

>>> Lavice kao druge u četvrtfinale, a tamo čeka Danska

Selektorka Crvenih, Bojana Popović je nakon utakmice u Geteborgu kazala da je već ostvaren veliki rezultat.

Djevojkama bih čestitala na ostvarenom cilju, ono što su uradile do sada je fantastično. Ponosna sam, funkcionisale su kao pravi tim. Naravno, bilo je grešaka, ali smo se borile, vraćale se i to je ono što krasi Lavice i Crnu Goru. U trenutnom sastavu, podsjetiću da su tu neka nova lica, djevojke su pokazale karakter i zato im treba čestitati i dati veliku podršku“, kazala je Popović.

Selektorka Crne Gore je priznala da njene izabranice možda nisu koncentrisano ušle u meč zbog činjenice da su glavama već bile u četvrtfinalu.

Utakmica je krenula poslije informacije da smo u četvrtfinalu. U svlačionici je nastupilo slavlje nakon što smo saznali da je Mađarska dobila Hrvatsku, došlo je do emotivnog pražnjenja i znala sam da će to da utiče na igru. U prvom poluvremenu smo promašili nekoliko sedmeraca i zicera što nas je koštalo boljeg rezultata. Nakon odmora smo uspjeli da se adaptiramo, vratimo u meč, prije svega boljom igrom u odbrani. Vratili smo se na minus dva, desetak minuta prije kraja meča, ali je zatim realizacija opet bila kritična, uz par tehničkih grešaka, poremetile su nas i neke sudijske odluke, ta isključenja su nas sasjekla, zaostatak je za čas sa tri gola porastao na pet i nije bilo lako vratiti se ponovo“.

Foto: IHF

Popovićevu raduje dobro izdanje Đurđine Malović.

Đina je bila odlična u drugom poluvremenu, a upravo je jedan od ciljeva bio “podignemo” nju i još par igračica za četvrtfinale. Uspjeli smo u tome. Važno da su svi zdravi, sada nas čeka spektakl u Herningu, 12.000 ljudi. Ovo je velika stvar, Crna Gora treba da se raduje“.

>>> “Danska je uz Norvešku najbolja ekipa, moramo naš tempo da nametnemo”

Crnogorke u četvrtfinalu u Herningu čeka još jedan domaćin – Danska.

Sigurno će biti spektakl. Danci to pripremaju odavno. Sjećam se 2010. godine kada smo savladali Dansku pred 12.000 navijača u Herningu i izbacili ih iz kombinacija za polufinale. Treba da sanjamo da možemo opet da ponovimo isti podvig, iako neće biti lako. Dankinje igraju na ovom prvenstvu sa puno uspona i padova, ali su u velikoj prednosti jer imaju dosta igračica iz velikih klubova. Sa druge strane mi imamo mnogo mladih igračica i zato je veoma bitno što su nastavile kontinuitet ranijih generacija. Ove djevojke imaju potencijal, treba ih podržati, treba im dati vjetar u leđa. Ovo je za njih velika stvar, teško im je sve objasniti kroz treninge, priču i taktiku ako ne prožive ovakve šampionate i velike mečeve“, zaključila je selektorka Crne Gore, Bojana Popović.

Standings provided by Sofascore