Zvezdin nedostatak kvaliteta i pored rekordnih ulaganja

Foto: Facebook/FK Crvena zvezda

Sinoć je okončana posljednja grupna faza u istoriji Lige šampiona. Dio nje bila je i Crvena zvezda koja je u ovu sezonu polagala velike nade, a na kraju je završila kao najgori tim elitnog takmičenja.

Crveno-bijeli su poraženi od kombinovanog Mančester sitija na svom terenu, 3:2. Momci Baraka Bahara pružili su hrabar otpor, na momente prikazali kvalitetan fudbal, ali ni to nije bilo dovoljno da se upiše makar bod protiv šampiona Evrope.

>>> I kombinovani Siti je prejak za Zvezdu

Sada kada je vrijeme da se podvuče crta na Zvezdino učešće u Ligi šampiona može se jasno reći da je ono, makar rezultatski, bilo neuspješno. Hrabro su sa stadiona Rajko Mitić poslije žrijeba najavljivali minimum treće mjesto u grupi i napad na drugo mjesto koje bi vodilo u nokaut fazu Lige šampiona.

Foto: David Damnjanović/DeFodi Images/Pixsell

Vrlo brzo je postalo jasno da će crveno-bijeli teško i do trećeg, a kamoli drugog mjesta. Siti je bio dimenzija iznad svih (grupu završio sa svih šest pobjeda), RB Lajpcig je slavio protiv Zvezde i u Njemačkoj, ali i na Marakani, dok je bilo jasno da će sve stati u meč sa Jang Bojsom u Bernu.

Šampion Srbije poražen je sa 2:0, a čini se da je mogao da postigne makar tri gola da su svoje zicere realizovali skupo plaćeni Šerif Ndiaje i Osman Bukari.

>>> Zvezdina melanholija

Ovo je treće Zvezdino učestvovanje u Ligi šampiona u posljednjih nekoliko godina. Stiče se utisak da je ovo prvi put da ih igrački niko nije deklasirao, osim u prvom kolu Siti kada je zaista moglo mnogo više od tri gola da završi u mreži raspoloženog Omrija Glazera.

Nijednom nisu prošli grupu, ali su dolazili makar do jedne pobjede pod Vladanom Milojevićem. U sezoni 2018/19 savladan je Liverpul (2:0) i odigrano je neriješeno sa Napolijem (0:0). Ipak, PSŽ ih je dva puta deklasirao – u Parizu 6:1 i na Marakani 4:1. Takođe ni u Liverpulu se nisu fino proveli – 4:0.

Bod manje osvojen je u sezoni 2019/20. Na Marakani je pobijeđen Olimpijakos (3:1), ali je u sudaru u Pireju Zvezda poražena – u utakmici koja je direktno odlučivala o prolasku u Ligu Evrope. Međutim i te godine doživjeli su tri velika debakla. Totenhem je u dva meča spakovao devet golova crveno-bijelima, dok je Bajern u Beogradu smjestio šest lopti iza leđa Milana Borjana i tako nanio Zvezdi.

I dolazimo do ove sezone u kojoj je, zbog fenomenalnog starta na pripremama i u uvodnim utakmicama Superlige Srbije, euforija porasla do neslućenih granica. Nisu “priredili” svojim navijačima nijedan debakl, ali su u svakom meču ostali nedorečeni. Prostije rečeno falilo je kvaliteta. Dokaz da su većinu vremena bili i u podređenom položaju govori činjenica da je Omri Glazer, golman crveno-bijelih, čuvar mreže sa najviše odbrana u ovosezonskoj grupnoj fazi Lige šampiona.

>>> Fiorentina sagorjela u paklu Marakane – Zvezda je spremna za Ligu šampiona

Dovoljan dokaz da i pored rekordnih ulaganja za tlo bivše Jugoslavije, ništa nije garant. Mada realno, ulaganje od 10-15 miliona eura u igrački kadar, za igranje u Ligi šampiona je malo, jer današnja Liga šampiona je liga bogatih i samo takvi u njoj imaju neku šansu.

Poruka navijača Zvezde na utakmici sa Mančester sitijem (Photo: David Damnjanović/DeFodi Images/DEFODI/Pixsell)

Zvezdi do zimske pauze ostaju još dva meča u domaćem prvenstvu gdje su tek u prošlom kolu vratili prvo mjesto. Baraku Baharu, koji je po mnogim pisanjima “glavom” van svog posla, klupa se opasno trese. Mučenje u Superligi Srbije, neuspjeh u grupnoj fazi Lige šampiona, nedopadljiva igra najskupljeg tima Zvezde, sve su to razlozi koji se spominju kada je smjena Izraelca u pitanju. Čini se da je njegova posljednja šansa vječiti derbi koji je na programu 20. decembra na stadionu Partizana. Ukoliko tu ne pobijedi vrlo je moguće da će od proljeća neko drugi predvoditi Zvezdu.

Standings provided by Sofascore
970x250