Atomski fudbal i podjela bodova u derbiju začelja Premijer lige

Momenat kada je Vardi obišao Pikforda i zatresao mrežu (foto: Andrew Yates/NEWSCOM/PIXSELL

Lester i Everton su klubovi sa dna tabele Premijer lige, ali su u 34. kolu prikazali atomski fudbal. Na kraju su podijelili bodove u Lejčesteru – 2:2 (2:1). Everton je ostao na pretposlednjoj poziciji sa 29 bodova, dok je Lester 16, sa samo bodom više.

Klub iz Liverpula je odmah na startu imao stopostotnu šansu preko Aleksa Ivobija. Danijel Iversen paradom najavio dobru partiju. Gosti su zatresli mrežu “lisica” nekoliko minuta kasnije, tačnije u 14. minutu iz jedanaesterca. Šejmus Kolmen je centrirao, Timoti Kastanj neoprezno startovao na Dominika Kalvert-Luina i skrivio penal. Siguran realizator najstrože kazne bio je upravo Kalvert Luin.

Nije radost “karamela” dugo trajala. Samo sedam minuta kasnije se Čaglar Sojunču najbolje snašao nakon prekida i izjednačio rezutat. U 33. minutu potpuni preokret. Ivobi je pogriješio, Džejms Medison presjekao pas, uposlio Džejmija Vardija, brzonogi napadač predriblao i golmana i zatresao mrežu za 2:1.

U ubitačnom ritmu su nastavili i jedni i drugi do odlaska na odmor. Iversen je u 42. minutu odbranio zicer Dvajtu Meknilu, 60 sekundi kasnije i Kalvert-Luinu. Prosto je nevjerovatno šta je povremeni engleski reprezentativac promašio sa metar od gola.

Na drugoj strani je odmah sjevnula kontra, Vardi je driblinzima “slomio kičnu” Majklu Kinu, “bocnuo” loptu koja je odsjela na prečki.

Duboko u sudijskoj nadoknadi, Medison je imao priliku sa bijele tačke donese Lesteru velikih dva gola prednosti. Međutim, šutirao je po sredini gola, Pikord odbranio.

Prvo polvrijeme je produženo devet minuta jer se od 44. ukazivala pomoć Kolmenu, na koga je oštro startovao Bubakari Sumare. Kapiten Evertona je na nosilima napustio teren “King Pauer” stadiona.

Čuvar mreže domaćih se istakao u 52. minutu, kada je odbranio udarac Kalvert-Luina, ali nije mogao ništa da uradi 120 sekundi kasnije. Ivobi je iz prve poslao loptu po zemlji u malu mrežu – neodbranjivo (2:2).

Do kraja meča je dva puta u centru pažnje bio Vardi. U 59. minutu ga je Džejms Tarkovski spriječio da postigne drugi pogodak, dok u 79. nije uspio da kazni “izlet” golmana Evertona, Džordana Piforda van šesnaesterca.

Do novog preokreta zamalo nije došlo u 87. minutu. Abdulaje Dukure je topovski šutirao po zemlji sa ivice šesnaesterca, Iversen paradom odbio u korner.