Gran Kanarija savladala Turk Telekom i obezbijedila kartu za Evroligu

Foto: Gran Canaria BC

Sastali su se u finalu Evrokupa Gran Kanarija i Turk Telekom, a učešće u Evroligi sledeće sezone izborila je ekipa Gran Kanarije koja je slavila sa 71:67

Otvorili su domaći prvu četvrtinu serijom 6:0 da bi tokom cijele prve dionice držali prednost koja se smanjivala i rasla gotovo u svakom napadu, Ej Džej Sloter je vrhunski odradio prvu dionicu da bi nakon prvih deset minuta na semaforu stajalo 29:23.

>>> Kljajić za LOB SPORT pred finale Evrokupa: Vruće srce, hladna glava i uz navijače do trofeja i Evrolige

Nešto sporiji tempo u nastavku, dugo su bez poena bili igrači Turk Telekoma, a sjajni Džon Šurma je pogađao i koristio poklonjene situacije. Tri minuta do odmora Aksel Butijel je počeo da pogađa za Turke ali nisu uspjeli da se značajno približe. Na veliki odmor otišlo se sa prednošću “kanarinaca”, 50:33.

Reagovali su nakon odmora izabranici Erdema Džana, pogađao je na startu Tajrik Džons dok je Gran Kanarija za šest i po minuta postigla svega pet poena. Nastavili su gosti u dobrom ritmu četvrtinu i spustili razliku na minus šest, bilo je 61:65 pred odlučujućih deset minuta.

Možda i očekivano, opao je ritam u poslednjoj četvrtini, dosta opreza sa obije strane i mali broj poena. Na tačno pet minuta do kraja meča pogodio je Džerijan Brant i gosti su prišli na samo dva koša zaostatka, na šta je Jaka Lakovič morao da reaguje tajm-autom. Opet je krenulo neefikasno sa obije strane ali je trojkom “očepio” Šurna za odlazak na plus pe, da bi nakon toga i sa linije penala vođstvo povećao Vitor Benite. Do kraja meča promašivali su šuteve gostujući igrači ali nisu uspjeli da dođu do eventulnih produžetaka ili pobjede.

Najefikasniji na meču je bio Džon Šurna sa 18 poena, pratio ga je saigrač Ej Džej Sloter sa 16 dok je Endrju Albisi dodao 13.

Kod Turk Telekoma listu strijelaca je predvodio Tajrik Džons sa 17, Aleks Butijel je imao 17, Džerian Grant je ubacio 16 poena.