POSLIJE FUDBALA

Atletika u petrodolarima

Sebastijan Kou, FOTO: Gladys Chai von der Laage/IMAGOSPORT/Pixsell
Sebastijan Kou, FOTO: Gladys Chai von der Laage/IMAGOSPORT/Pixsell

Petrodolarima sa Bliskog istoka nije mogao da odoli fudbal, a tek neće moći “kraljica sportova”. Prvi čovjek Međunarodnog atletskog saveza, Sebastijan Kou boravi u Saudijskoj Arabiji i obaviće seriju razgovora sa predstavnicima tamošnjeg Javnog investicionog fonda. Riječ je o vlasnicima četiri fudbalska kluba u Saudijskoj Arabiji, koji su džakovima novca preuzeli i kontrolu nad engleskim Njukaslom.

Kou, bivši dvostruki olimpijski i jednom evropski šampion na hiljadu i po metara, pokušava da sklopi sponzorski ugovor kojim bi Saudijska Arabija ponudila domaćinstvo i svijetu atletike.

Prije nedavno završenog dvoranskog Svjetskog prvenstva u škotskom Glazgovu Kou je upitan od strane medija da li je već razgovarao sa Saudijcima – odgovorio je:

“Donijeli smo stratešku odluku o organskom razvoju sporta. Svaki dan razgovaramo s fondovima i to su organizacije koje žele donijeti svjež novac. Postoje neki izvori prihoda koje možemo iskoristiti”, rekao je Kou.

Arapski svijet, konkretno Katar, 2015. godine predstavio se kao fenomenalan domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu, 2019. u atletici, kulminacija je bio fudbalski Mundijal 2022. godine, a nedavno je organizovano i planetarno takmičenje u vodenim sportovima. Saudijci su napravili vrhunsku fudbalsku ligu, godinama unazad su domaćini spektakularnih borbi u boksu, imaju čak i Masters u snukeru, a uskoro i ATP turnir.

Kou i saradnici iz Svjetskog atletskog saveza zabrinuli su se za svoja prvenstva, kao i Dijamantsku ligu, kada je prije nekoliko dana četvorostruki olimpijski pobjednik Majkl Džonson najavio da će naredne godine organizovati desetak atletskih mitinga sa prebogatim finansijskim fondom.