CFL / 25. KOLO

Budućnost traži potvrdu povratka na pravi put, Dečić protiv negativne tradicije

Foto: Lob Sport/Dejan Lopičić

Danas je na programu vanredno 25. kolo 1. CFL.

Program od 14 časova u Pljevljima otvaraju fenjeraš, Rudar, i ekipa koja sanja Evropu, Mornar. Pljevljaci su od starta drugog dijela šampionata upisali četiri boda. Savladali su Budućnost sa 3:0, dok je još jedan bod iščupan u Petrovcu (1:1). Sve ostalo bili su porazi i to redom od Jedinstva (1:0), Mladosti Lob.bet (2:1) i Dečića (3:1).

Sa druge strane, Mornar ne zna za poraz u zvaničnim mečevima još od 26. novembra. Barani su u seriji od sedam mečeva u kojima teren nisu napustili pognute glave.

Image

U prvom ovosezonskom susretu sa Rudarom bilo je 0:0 u Pljevljima, dok je Mornar slavio u Baru sredinom novembra, 2:1. Rudar ne zna za pobjedu nad Mornarom još od avgusta 2022. godine.

Foto: FSCG

Program se nastavlja sa čak tri meča od 15 časova. U Tivtu primorski derbi odigraće Arsenal i Petrovac. Tivćani uzdrmani debaklom koji su doživjeli od Budućnosti u prošlom kolu (6:0) moraju što prije da pronađu način kako da dođu do pobjede s obzirom da se Jedinstvo, koje je u zoni baraža, sve više približava.

Statistika kaže da je Arsenalu ovo bio tek prvi poraz u drugom dijelu sezone, ali isto tako možemo vidjeti da su uspjeli da pobijede samo jednom i to u prvom kolu proljećnog dijela šampionata protiv Jezera (3:1). Sve ostalo remiji.

Prvi poraz u ovom dijelu prvenstva u prošlom kolu doživio je i Petrovac i to na svom terenu od Sutjeske, 2:1. Situacija je i za njih daleko od idealne s obzirom da bi ih eventualnim porazom Arsenal stigao na tabeli.

Ove sezone vidjeli smo dva remija u duelu ova dva tima – 2:2 i 1:1. Petrovčani su posljednju pobjedu proslavili u prvom kolu prošlosezonskog prvenstva, dakle u avgustu 2022. godine.

Šampion Budućnost će na noge jako nezgodnom Jedinstvu. Bjelopoljci uvijek pripreme paklenu atmosferu kada u njihov grad dolaze plavo-bijeli tako da nema sumnje da će i ovoga puta biti tako. Jedinstvo je ovaj drugi dio sezone otvorilo sa dvije pobjede i to protiv Rudara (1:0) i Jezera (3:0).

Onda je uslijedio blagi pad koji još uvijek traje. Momci Vuka Bogavca su u nizu od tri meča bez pobjede. Sve je počelo sa porazom od Sutjeske (1:0) koja je Bjelopoljcima tradicionalno težak i neugodan rival, a potom i dva remija na gostovanjima Arsenalu (1:1) i Mornaru (0:0).

Sa druge strane, Budućnost je u prošlom kolu (konačno) pobijedila i to kako. Arsenal je vraćen u Tivat sa šest komada u mreži, a izdominirao je Balša Sekulić sa het-trikom. Da li je ovo bila najava boljih partija izabranika Mladena Milinkovića ili samo privremeni bljesak, vidjećemo već danas u Bijelom Polju.

Jedinstvo kroz istoriju itekako odgovara ekipi Budućnosti. U posljednjih 10 utakmica u svim takmičenjima ostvarili su isto toliko pobjeda, a zanimljivo Bjelopoljci nikada nisu savladali plavo-bijele. Posljednji put Jedinstvo je neporaženo sa terena protiv Budućnosti izašlo još u novembru 2016. godine.

Ove sezone u Bijelom Polju je bilo 4:1 za tim Mladena Milinkovića, a u Podgorici nešto teže, 3:2.

Foto: FSCG

Posljednji susret u terminu od 15 časova odigraće Sutjeska i Mladost Lob.bet u Nikšiću. Sutjeska je u prošlom kolu predvođena novim trenerom, Miljanom Radovićem, došla do druge pobjede u ovom dijelu šampionata i time su se približili trećeplasiranom Mornaru na samo dva boda zaostatka. Nikšićani igraju promjenljivo u ovih prvih pet kola proljećnog dijela, ali, uglavnom, ne gube. Tek jedan poraz i to od Mornara (1:0), dva remija i dvije pobjede.

U goste im stiže jedan od dva najgora tima lige, Mladost Lob.bet. Ekipa iz Donje Gorice je u grčevitoj borbi sa Rudarom da izbjegne posljednje mjesto i direktnu selidbu u 2. CFL. Razliku u toj borbi za sada pravi međusobni susret u Pljevljima od prije 10 dana kada je Mladost slavila rezultatom 2:1. Sve ostalo su bili porazi za njih u ovom dijelu sezone.

Ono što je zanimljivo ove sezone Sutjeska i Mladost Lob.bet odigrali su već tri međusobna duela – dva zvanična i jedan prijateljski. Oba puta na zvaničnim utakmicama nije bilo pobjednika (3:3 i 1:1) dok je u prijateljskom susretu na ovim zimskim pripremama bilo čak 5:1 za Sutjesku.

Foto: FSCG

Ovo 25. kolo zatvoriće Jezero i lider Dečić u Beranama od 18 časova. Jezero je sa dva ubjedljiva poraza krenulo u drugi dio sezone koji su započeli na visokom trećem mjestu. Od tada su uspjeli da savladaju Budućnost i Mladost Lob.bet sa po 1:0, ali ih je u međuvremenu nadigrao Petrovac (2:0). Jezero se muči u Beranama gdje igra kao nominalni domaćin. Posljednji put su na ovom terenu slavili još 27. novembra protiv Rudara, 4:1.

Sa druge strane, Dečić je imao daleko od idealnog starta drugog dijela. Uvodna dva remija protiv Budućnosti (2:2) i Petrovca (1:1) i onda konačno pobjeda koja je stigla protiv Mladosti (3:0). Nadali su se Tuzani da će upravo taj trijumf probuditi njihov tim, ali već u narednom kolu dogodio se novi hladan tuš – poraz od Mornara (1:0). Za vikend je nadigran Rudar (3:1). Ipak, Dečić je imao sreće da još lošije partije na startu ovog dijela prvenstva pruža i njihov konkurent u borbi za titulu, Budućnost, pa su zahvaljujući tome Tuzani svakako preuzeli lidersku poziciju.

Ipak, danas idu na noge jednom rivalu sa kojim nemaju previše prijatna iskustva. Ove sezone još uvijek nije pao gol u duelima ovih timova – dva remija po 0:0. Posljednju pobjedu nad Jezerom Tuzani su ostvarili još davne 2021. godine i to u oktobru. Od tada je odigrano osam međusobnih duela – Jezero je slavilo tri puta, a čak pet puta su utakmice završavane bez pobjednika.

Listu najboljih strijelaca još uvijek predvodi Žarko Korać (Jedinstvo) sa 14 pogodaka.

RASPORED

14.00h Rudar – Mornar

15.00h Arsenal – Petrovac

15.00h Jedinstvo – Budućnost

15.00h Sutjeska – Mladost Lob.bet

18.00h Jezero – Dečić

Standings provided by Sofascore
970x250