CFL / 26. KOLO

Derbi na Zlatici, lider na ispitu u Baru

Foto: FSCG

Prva crnogorska fudbalska liga danas okreće 26. krug ove sezone.

Program od 14 sati na DG areni otvaraju Mladost Lob.bet i Arsenal. Pretposljednji domaćin nada se u pobjedu osokoljen činjenicom da je oba puta ove sezone bio bolji od Tivćana (2:1 i 0:2). Sa druge strane, Arsenal priželjkuje reprizu iz 6. novembra 2021. kada je osvojio Donju Goricu (1:2).

Oba sastava nalaze se u rezultatskoj krizi. Mladost je samo jednom slavila u posljednjih sedam utakmica, a Arsenal takođe jednom u posljednjih devet izazova.

Derbi kola od 15 časova na Zlatici igraju formalni domaćin Dečić i Sutjeska. Tuzani su krajem avgusta eliminisali Nikšićane u osmini finala Kupa (1:0). Nakon toga je suparnik iz grada pod Trebjesom u septembru uzvratio visokim trijumfom (0:4), dok je posljednji međusobni duel krajem novembra završen bez pobjednika (1:1).

Osam posljednjih prvenstvenih susreta drugoplasirani Dečić ne zna za pobjedu nad trećeplasiranom Sutjeskom, a koja želi da nastavi niz od pet mečeva bez poraza (tri pobjede i dva remija).

Foto: FSCG

Takođe od 15 sati derbi sjevera režiraće Rudar i Jezero. Fenjeraš iz Pljevalja planira bijeg sa posljednjeg mjesta, dok bi Plavljani eventualnim trijumfom napravili ogroman korak u borbi za Evropu. Jezero je oba puta bilo bolje ove sezone (0:1 i 4:1) te je u seriji od četiri vezana meča bez poraza protiv današnjeg suparnika.

Takođe, gosti žele tri trijumf zaredom na strani nakon skalpova Budućnosti (0:1) i Mladosti (0:1). Rudar će učiniti sve da prekini crni niz od četiri susreta bez pobjede (po dva remija i poraza).

Foto: FSCG

Pretposljednji megdan kola od 17 časova igraju Petrovac i Jedinstvo. Interesantno, oba prethodna obračuna završena su identičnim rezultatom – 1:1. Nevjerovatno, ali istinito djeluje podatak da je Petrovac posljednji put u prvenstvu savladao bjelopoljski tim još davnog 12. maja 2007. godine.

Na drugoj strani, Jedinstvo posljednjih pet susreta nije izgubio na strani, uz dvije pobjede i tri remija.

Foto: FSCG

Lider Budućnost i četvrti Mornar u Baru će od 17:30 sati spustiti zavjese na 26. kolo. Zavisno od rezultata Dečića biće zanimljivo vidjeti hoće li crnogorski šampion biti opet pod pritiskom i imperativom pobjede, odnosno povratka na prvo mjesto ili bi, u slučaju kiksa Tuzana, mogao trijumfom da napravi bijeg.

Foto: FSCG

Dva tima sastala su se tri puta u dosadašnjem dijelu sezone. Najprije je 16. septembra u Baru završeno bez pobjednika, ali i bez golova. Potom je Budućnost na istom stadionu u četvrtfinalu Kupa gubila 2:0, pa stigla do 2:2 i onda preko penala (4:2) prošla dalje. U trećem duelu, ovog puta pod Goricom 26. novembra plavo-bijeli su gubili 1:2, ali su ponovo preokrenuli i slavili 4:3 u goleadi.

Mornar je u sjajnoj seriji od devet utakmica bez poraza (pet remija i četiri pobjede), dok Budućnost lovi treći uzastopni trijumf. Takođe, podgorički klub nije izgubio od barskog suparnika u posljednjih 16 međusobnih duela (14 pobjeda i dva remija).

>>> “Mornar je ozbiljna ekipa, a mi želimo da rastemo i stignemo do cilja”

Mornar, koji se bori za premijerni izlazak na euroscenu, posljednji put je slavio protiv plavo-bijelih 27. februara 2016. godine, kada je bilo 2:0.

Standings provided by Sofascore
970x250