TREĆA LIGA

Regija – romantika

Foto: FK Zabjelo

Prva crnogorska fudbalska liga je nikad zanimljivija, Budućnost i Dečić dijele lidersku poziciju, a otkrovenje sezone ekipa Mornara je na samo pet bodova od vrha i vreba svoju istorijsku šansu.

>>> Crnogorski Lester?

Međutim, ovaj tekst nije o prvoligaškim vedetama, već o onima koji su “u sjenci”, a čista su fudbalska romantika. Riječ je o Trećoj ligi Crne Gore, odnosno klubovima koji su podijeljeni u tri regije – centar, jug i sjever.

Krenućemo od centra odnosno Srednje regije, gdje je uvijek najinteresantnije, jer tu možemo da vidimo velikane crnogorskog fudbala i timove poput OFK Titograda, Zete, Čelika i mnogih drugih koji žele da povrate stari sjaj.

Prethodne godine najmlađi crnogorski klub, Internacional, i cetinjski Lovćen izborili su viši rang, a ove sezone primat ima prvi šampion Crne Gore od obnove nezavisnosti, ekipa Zete koja broji 37 bodova, a prvi pratilac im je Titograd koji ima dva boda manje. Čelik je treći sa 33 boda.

Zećani žele ekspresan povratak tamo gdje i pripadaju, a isto misle i iz redova Titograda. Kada je u pitanju dalji poredak, “vječiti rivali” Zabjelo i Crvena Stijena imaju po 26 bodova, a tim koji funkcioniše zahvaljujući donacijama navijača Fans junajted, u svojoj prvoj sezoni do sada je sakupio 23 boda.

Junajted takođe u svojim redovima ima i drugog strijelca prvenstva Aoija Nišidu koji je postigao 15 golova. Prvi strijelac šampionata za sada je fudbaler osmoplasiranog Ilariona, Vuk Lukić sa 17 pogodaka.

Olimpiko, Drezga i Karioke tek povremeno iznenade pobjedom, Ribnica je bez bodovo, ali sa redovnim igranjem utakmica, što nije slučaj sa Adrijom i Polet starsom koji samo postoje na papiru.

Poslije Srednje, selimo se u toplije krajeve, odnosno u Južnu regiju koja ima glavnog kandidata za baraž, iako ima još mnogo utakmica do kraja.

Budvi je prije dvije godine baraž izmakao u posljednjem kolu, sada ima autoput ispred sebe sa maksimalnih 30 bodova, odnosno devet zalihe u odnosu na Slogu Stari Bar.

Uz 11 golova Denija Piranića i Stefana Božovića sa 10, Budvani su jedini neporaženi na jugu, a Baranima koje je do skoro vodila legenda crnogorskog fudbala Igor Burzanović, najviše prijeti Akademik koji ima 19 bodova.

Cetinje donekle održava sebe iznad fenjeraša sa 10 bodova, dok Balkan i Sloga Radovići zajedno imaju devet.

Za kraj, ostavili smo Regiju sjever u kojoj može biti uzbuđenja u finišu. Prvi na tabli je Ibar koji ima maksimalan učinak iz 12 mečeva, i utakmicu manje od OFK Borca iz Bijelog Polja, pa se na terenima sjevera borba svela na ova dva tima.

Ibru je prethodne sezone Lovćen oduzeo drugoligaške snove, a ove godine uz prvog strijelca šampionata Meda Juković (23 gola) ne žele da ponove isti scenario

Posle vodećeg dvojca na redu su Pljevlja sa 22 boda, zatim Brskovo koje ima 16 bodova, Gusinje 13, Komovi 10.

Petnjica i Polimlje imaju po devet, a Gusinje je u minusu od 1 bod.

Možda nije najbolja, možda najkvalitetnija, ali Treća liga zasigurno jeste zanimljiva. Većina momaka u njoj igraju iz ljubavi prema lopti, i radi podsjećanja koliko ova igra može da utiče na čovjeka, pa makar to bio i najniži rang crnogorskog fudbala.

I upravo zbog toga, sa nestrpljenjem čekamo još jedan baraž, a vjerujemo i dosta uzbuđenja na crnogorskim livadama.

970x250