JELENA JANKOVIĆ

“Ne bih mijenjala prvo mjesto za Grend slem titulu”

Jelena Janković na Vimbldonu, FOTO: Press Association/PIXSEL
Jelena Janković na Vimbldonu, FOTO: Press Association/PIXSEL

Prošlo je mnogo vremena, više od tri godine, i Jelena Janković je konačno odlučila da se obrati medijima. Posljednji put je meč u profesionalnom tenisu odigrala u avgustu 2017. godine na US Openu, a zvanično je od 2020. godine u penziji.

U međuvremenu, 39-godišnja Beograđanka ostvarila se kao majka, povukla se iz javnog života i dugo bila van medijskog domašaja.

Ipak, tokom konferencije “Sport mijenja svijet” u Portorožu govorila je za slovenački Dnevnik.

“Lijepo je u penziji. Već tri godine sam majka, živim mirnim životom. Udaljila sam se od medija, ovo mi je prvi intervju posle mnogo godina. Želim da imam privatnost. Kada sam igrala bilo je drugačije. Ljudi su navijali za mene i osjećala sam odgovornost da im kažem više. Sada želim mir i neću da budem u centru pažnje. Gdje jedem, šta pijem i gdje putujem, to su moje privatne stvari. Srpski mediji bi željeli više da znaju o mom životu ali poštuju moj stav”, poručila je Janković.

Ostala je upamćena kao jedna od tri teniserke koja je bila na čelu WTA liste, a nikada nije osvojila Grend slem titulu. U tom društvu još su Dinara Safina i Karolina Pliškova. Prva teniserka planete Jelena Janković bila je u avgustu 2008. godine. Slovenci su je pitali da li bi prvo mjesto mijenjala za Grend slem titulu?

“Nikada. Biti broj 1 na svijetu je najviše što neko u tenisu može da postigne. Sanjala sam to kao dijete. Biti najbolji na svijetu je veliki podvig, dok Grend slem može da osvoji i 50. ili 100. teniserka na svijetu. Naravno, da bih voljela da sam osvojila i neki pehar velike četvorke. Ali najčešće me je spriječavala Žistin Enan, koju sam nekoliko puta imala na koljenima ali se uvijek izvlačila.”

Jelena Janković je osvojila 15 titula u karijeri. Igrala je finale US Opena, tri puta polufinale Rolan Garosa, a jednom Australijan opena. Na Vimbldonu najbolji rezultat joj je 4. kolo.