REAL - SITI (21:00)

Praznik fudbala

Foto: Harry Langer / DeFodi Images / Pixsell

Pitanje za milion dolara jeste – ko večeras od 21 sat neće vidjeti zvijezde Lige šampiona?

Magični fudbalski utorak apsolutno će osvojiti planetu, a signal uzbuđenja iz Madrida obuzeti pažnju čak i onih koji letimično prate svakodnevicu na zelenom terenu.

Real Madrid – Mančester siti – 12. stranica – 21:00. Četvrtfinale Lige šampiona u svemirskom Santijago Bernabeu zdanju, prvi ep. Revanš je već za osam dana, 17. aprila.

Ako fudbal u svoj svojoj jedinstvenosti, a time i složenosti, može da dohvati svoj vrhunac onda je to večeras. Jer, teško ćete pronaći bolje od 14-strukog šampiona Evrope sa jedne i aktuelnog vladara svega sa druge strane. Teško ćete na vječnoj ljestvici, isključivo fudbalski gledano, dobiti više od Dona Karla Anćelotija i Senjora Pepa Gvardiole. Još teže ćete na istom terenu vidjeti toliko klase, inteligencije, fizičke supersoničnosti nego u dvomeču dva najveća favorita za titulu šampiona Evrope.

Sudar tradicija, stilova, strategija, nadanja i snova. Ako je ikad vjerodostojnija bila ona “finale prije finala”, onda je to do tančina baš sada. Bez pretjerivanja – obračun titana.

Real juri prema rekordnoj 36. tituli šampiona Španije. Siti se sa Liverpulom i Arsenalom bori u bod za odbranu engleske krune. Međutim, od ishoda četvrtfinala zavisiće uveliko konačna dijagnoza njihove sezone. Sve staje u, računajući i dodatke, oko 200 minuta fudbala, a ni produžeci nisu isključeni. Večeras nas čeka prvih 90 (i više).

ANĆELOTI: IMA JEDAN DETALJ

Vodio je 1.330 utakmica u trenerskoj karijeri. Ostvario 787 pobjeda, uz procenat uspješnosti od 59,1 odsto te 27 osvojenih tofeja, od čega četiri od pet vodećih evropskih liga, uz osvojene četiri Lige šampiona – po dvije sa Milanom i Realom.

Govorimo o jednom od najvećih svih vremena. Gospodin Anćeloti pred sobom ima novi izazov u nevjerovatnoj karijeru, a praktično je jedini preostao od starije garde trenera koji se šahovski nadmudruje sa mlađim kolegama.

“Duel Gvardiole i mene? Naravno. Međutim, ima jedan detalj. Na terenu će biti I igrači najveće klase i kvaliteta. Oni su glavne zvijezde i samo oni na travnjaku prave razliku. Mi mislimo da smo bolji od njih u nekim segmentima, ali isto to oni misle na drugoj strani. Hrabrost i mentalitet su u ovakvim utakmicama ključni. To je ono što nam je potrebno”, jasan je u najavi strateg iz Ređola.

GVARDIOLA: REAL MORA NEŠTO DA NAUČI

Jedan od revolucionara među trenerima, nasljednik fudbalske ideologije Johana Krojfa, iza sebe ima 910 utakmica, 662 pobjede, 72,7 odsto uspješnosti, 37 trofeja, od čega tri Lige šampiona – dvije sa Barselonom i jednu, prošle sezone, istorijsku prvu sa Sitijem.

Mister Gvardiola od mančesterskog kluba napravio je diva, koji se ni najmanje ne plaši madridskog giganta, a s kojim kao Katalonac sa Barsinim DNK ima poseban, rivalski odnos koji seže i dalje od fudbala, a tiče se relacije Španija – Katalonija.

“Real mora nešto da nauči. Kad izgubi od nekog, to nije zbog toga jer je on bio loš, već jer je protivnik bio bolji. A mi smo bili bolji prošle sezone u polufinalu, oni prije toga. Sada nas čeka nova priča sa njima i vhunski fudbal. Kao i oni, ni mi ne možemo da računamo na neke igrače, ali tu smo da pronađemo rješenje i što spremniji uđemo u večerašnju utakmicu. Dobro se poznajemo, s tim što su tu i neki novi igrači, što svemu daje dodatnu vrijednost. Branimo tron i želimo tako da se i postavimo, iako neće biti nimalo lako”, naglašava Gvardiola.

Dva kluba prvi put su se u Ligi šampiona sastala u septembru 2012. godine. Tada je u Madridu slavio Real 3:2, dok je Itihadu bilo 1:1. Zanimljivo, Sitiju je trebalo čak osam godina i šest utakmica da pobijedi kraljevskog predstavnika i to 26. februara 2020. usred Madrida 1:2.

Nakon toga je krenuo preokret, pa su Građani slavili pet puta u sljedećih šest međusobnih duela i time, na neki način, nametnule epitet neugodnosti i nepogodnosti za slavnog suparnika.

No, nakon prethodna dva polufinala i podijeljenih slavljeničkih uloga, sada će treći obračun odgonetnuti puno toga između engleskog i španskoj teškaša.

U istinskom prazniku fudbala.

970x250