VLADAN BUBANJA ZA LOB SPORT

“Srušili smo Dinamo, Rijeku i Hajduk, a sad želimo u Evropu – crnogorski dres je čast i privilegija”

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Jedna od najljepših priča hrvatskog klupskog fudbala nisu ni Dinamo, ni Rijeka, ni Hajduk, već zagrebačka Lokomotiva, čiji je jedan od glavnih motora Vladan Bubanja.

Polivalentni crnogorski fudbaler sa svojim klubom ove sezone bori se za izlazak u Evropu. No, ono što para uši svakako je skalp sva tri vodeća kluba. Lokomotiva je, između ostalog, rušila Dinamo na Maksimiru (0:3), Hajduk na Poljudu (1:2), a prije dva dana u Kranjčevićevoj pala je i Rijeka (3:1) te zbog toga izgubila prvo mjesto HNL-a.

O svemu tome, ali i ostalim temama, porazgovarali smo sa Bubanjom. Najprije HNL i aktuelna sezona, čiji će se vrhunac za pete Lokose dogoditi za pet dana kada gostuju četvrtom Osijeku, od kojeg imaju svega bod manje. Biće to direktan duel za Evropu…

“Igramo stvarno fenomenalno, posebno ovog proljeća. Protiv nas su pale sve tri vodeće ekipe. Međutim, najvažnije je da smo u igri za Evropu. Sada gostujemo Osijeku i ta utakmica će nam mnogo toga odgonetnuti. Nakon toga imamo bolji raspored i sve je moguće. Želimo u Evropu”, započinje Bubanja, pa nastavlja.

“Lokomotiva je dobar klub, koji jako dobro radi sa mladim igračima. Svake godine iskoči po neki mladi talenata, a istovremeno ekipa ne trpi previše na terenu, naprotiv. Što se mene tiče, dva mjeseca sam imao neugodnu povredu. U međuvremenu sam igrao protiv Dinama, pa se vratio i igrao protiv Rijeke, s tim što sam zaigrao na poziciji štopera, a ne zadnjeg veznog, jer nam je nedostajao defanzivac u odbrani, takođe zbog povrede”, ističe 25-godišnji Nikšićanin.

>>> “Air Montenegro”

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Bubanja je sa Sutjeskom osvojio tri titule šampiona Crne Gore, nakon čega se otisnuo u HNL, koji iz godine u godinu sve više podiže sopstveni nivo.

“Kvalitetni su klubovi u HNL-u, kao i infrastruktura. Sve je na dobrom nivou. Dinamo je, iskreno, ispred svih, ali ovo što Rijeka radi je za svaku pohvalu. Najrealnije je da na kraju sami odlučuju o svojim sudbinama. Imaju direktnu utakmicu u ligi, kao i finale Kupa”.

>>> Crnogorski reprezentativac u timu kola

Do nedavno se za primat borio i Hajduk, ali su mu sve lađe potonule u kratkom vremenskom periodu…

“Da, sve im se srušilo u 10-15 dana kroz prvenstvo i Kup. Naređali su 4-5 poraza, što ih je odvelo u tom pravcu da se ne bore ni za jedan trofej. Klub kao klub je fenomenalan. Kad igraš na Poljudu atmosfera je nevjerovatna. Ti ljudi u Splitu žive za fudbal. Iz godine u godinu imaju velike ambicije, ali na kraju nešto nedostaje da do kraja ostanu blizu Dinamu i Rijeci. Imaju kvalitetnih igrača poput Marka Livaje, Ivana Perišića, Josipa Brekala, koji igraju na vrhunskom nivou. Vidim da su sada promijenili Upravu, pa ćemo da vidimo kako će izgledati sljedeće sezone”, rezimira naš sagovornik.

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Još iz vremena Sutjeske crnogorski igrač pokazao je rijektu fudbalsku inteligenciju, budući da pokriva više pozicija te je istovremeno jako opasan tokom prekida…

“Došao sam u Lokomotivu kao štoper, ali moja primarna pozicija je zadnji vezni, a po potrebni igram i štopera. Nekako se najljepše i najprirodnije osjećam na zadnjem veznom. Ove sezone, uprkos povredi, skupio sam dosta minuta, postigao četiri gola, tako da mi je statistika dobra. Dobro sam se snašao u klubu, ali i u Zagrebu, koji je divan grad”, naglašava 194 centimetra visoki Bubanja.

>>> VIDEO Specijalista Bubanja – drugi gol u četiri meča

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Stasiti vezista dobijao je poziv u reprezentaciji Crne Gore kod prethodnog selektora Miodraga Radulovića, dok se nedavno nije našao na spisku njegovog nasljednika Roberta Prosinečkog za utakmice sa Bjelorusijom i Sjevernom Makedonijom.

No, na pravu šansu još uvijek čeka. Do sada je odigrao tek 45 minuta u prijateljskoj utakmici sa Češkom u Podgorici.

“Da, kod selektora Radulovića sam dobijao pozive, ali nisam dobijao neku značajnu minutažu. Kada dobijete poziv za državni tim to su čast i ponos. Nisam bio spreman za posljednje okupljanje, tako da zbog toga nisam dobio poziv. Selektor Prosinečki sigurno prati, moje je da nastavim da igram kvalitetno, a na njemu je da li će me zvati. Uvijek sam spreman za reprezentaciju i privilegija je nositi državni dres”, jasan je Bubanja.

Foto: Dejan Lopičić / Lob Sport

Od ljeta 2022. fudbalsku karijeru gradi u Hrvatskoj, a kad ima vremena zagovornik Lob Sporta isprati i CFL, posebno svoju Sutjesku…

“Kad god imam vremena ispratim CFL, najviše Sutjesku, gdje imam najviše drugova i prijatelja. Iskreno, velika je razlika između HNL-a i CFL-a, posebno u infrastrukturi. Takođe, u Hrvatskoj ima zaista sjajnih igrača, koji iza sebe imaju preozbiljne karijere. Naravno, iz ljubavi bih volio da Sutjeska, koja je podigla formu, postane šampion. No, realno je tituli najbliži Dečić i njemu dajem blagu prednost. Međutim, iz kola u kolo se dešavaju iznenađenja i, ko znam, svašta može da se dogodi. Istovremeno, Mornar mi izgleda jako zanimljivo i blizu je vrha. Biće gusta borba i za to treće mjesto. Definitivno će biti zanimljivo do samog kraja”, vjeruje Bubanja.

Foto: FK Sutjeska

Ugovor sa Lokomotivom važi do 15. juna 2026. godine. Tokom prethodnog vremena provedenog u Lokosima brojni klubovi su iskazali interesovanje za Bubanju, pa su ga tako prošle sezone posmatrali predstavnici Slavije iz Praga, Ferencvaroša, Jang Bojsa…

“Bila je priča za pomenute klubove, ali se na kraju nije realizovalo. Najvažnije mi je da sam se vratio nakon teške povrede. Na meni je da odigram što bolje moguće ovaj finiš, tačnije preostale četiri utakmice, da podignem formu, pa ćemo da vidimo. Ako dođe dobra ponuda koja će zadovoljiti klub i mene, razmišljaćemo u tom pravcu”, zaključuje Vladan Bubanja.

Standings provided by Sofascore
970x250