LIGA KONFERENCIJA

Joveta je već pogađao protiv Vile, Belgijanci protiv tradicije u Italiji

PhotoCredit: EXPA/ Focus Images/ Yannis Halas/PIXSELL

Najmlađe UEFA takmičenje, Liga konferencija u posljednje dvije godine privlači sve više pažnje, uprkos velikoj konkurenciji u vidu “starije brać”, odnosno Lige Evrope i Lige šampiona.

Mečevi znaju da budu itekako zanimljivi, a vjerujemo da će tako biti i večeras u duelima Aston Vile i Olimpijakosa, odnosno Fiorentine i Klub Briža.

Za našu javnost, zanimljivije će biti definitivno na Vila parku gdje će u dresu Olimpijalkosa nastupiti kapiten crnogorske reprezentacije Stevan Jovetić.

Olimpijakos je ima poprilično turbulentnu sezonu, a u prilog tome govori da su promijenili tri trenera u istoj. Hoze Luis Mendilibar se pridružio ekipi u februaru i predvodio ih je do polufinala. Iako Grci imaju izuzetno loš učinak protiv ekipa iz Engleske, na posljednjih osam mečeva su upisali tri pobjede.

Zanimljivo, sve tri protiv Arsenala, a pored Grka, biće ovo prilika i za Jovetića da evocira uspomene iz Engleske dok je bio član Mančester sitija. Zanimljiv je podatak da je Jovetić u svom mandatu u Sitiju uspio i da se upiše u listu strijelaca protiv Vile.

Tada je Stevan postigao treći gol u pobjedi Građana od 4:0.

Aston Vila će tražiti plasman u prvo evropsko finale nakon 42 godine. Lavovi su do sada odigrali šest mečeva na domaćem terenu u Ligi konferencije i svih šest puta su izašli kao pobjednici i sigurno je da ne žele da se ta tradicija promijeni. 

Fudbaleri Fiorentine će dočekati Klub Briž. Klub iz Firence u posljednje vrijeme bilježi dobre rezultate, ali su uprkos tome ostali bez jedne šanse za trofej. U polufinalu Kupa Italije poražena od Atalante i evropsko takmičenje je jedina prilika da izabranici Vićenca Italijana osvoje nešto u ovoj sezoni.

Sa druge strane i belgijski klub sa dobrom formom ulazi u dvomeč polufinala. Briž je vezao sedam uzastopnih trijumfa u svim takmičenjima, od čega su dva bila protiv Paoka u četvrtfinalu Lige konferencije.

Ono što može da zabrine izabranike Nikija Hejena jeste loša tradicija protiv italijanskih klubova. Na čak 11 posljednjih utakmice koje je Klub Briž odigrao protiv tiimova sa “čizme”, nijednom nije slavio. Upisali su sedam poraza i četiri remija.

970x250