SRBI BEZ EUFORIJE OTPUTOVALI NA EURO

Let koji su Orlovi čekali 24 godine

Foto: Jesper Zerman/Bildbyran/PIXSELL

Fudbaleri Srbije krenuli su danas u 17 časova u Minhen, na put koji su čekali pune 24 godine. Od 2000. godine i učešća na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji, zajedno sa igračima iz Crne Gore, pod zastavom SR Jugoslavije, Orlova nije bilo na kontinentalnim smotrama.

Poslednji put kada su fudbaleri iz Srbije nastupali na Euru kapiten reprezentacije bio je Dragan Stojković, današnji selektor.

Sve ide po planu, ovaj dio priprema pred odlazak u Njemačku, protekao je u najboljem redu. Imamo odličnu atmosferu, praktično od dana kada smo se okupili, sve protiče kako mogu samo da poželim. Pored treninga koje smo imali, svih stvari koje smo radili, odigrali smo dvije utakmice u Austriji i Švedskoj i najvažnije je da se niko nije povrijedio. Nastavljamo sa programom, nedjelju smo, saradnici i ja, iskoristili da pogledamo utakmice, uradimo analize. Igrači su imali slobodan dan, ne možemo svi da odmaramo“, rekao je Stojković.

Orlovi nisu briljirali u kvalifikacijama. Savladali su samo Litvaniju i Hrabre sokole, što im je, ispostaviće se, bilo dovoljno, da završe takmičenje ispred pomenute dvije selekcije i Bugarske, a iza Mađarske. Stojković je na prijateljskim utakmicama sa Austrijom (1:2) i Švedskom (3:0) eksperimentisao sa sistemom igre.

Kada govorimo o sistemu, ni jedan sistem kao sistem nije garancija da ćete uspjeti. Ako ga vi znate, recite, pa ćemo biti najbolji na svijetu“, obratio se Piksi srpskim novinarima, pa nastavio:

Svaki sistem zahtijeva posvećenost, taktičku disciplinu, požrtvovanje, borbenost, žrtvovanje na terenu. Kada dođe rezultat, svi kažu sistem je fenomenalan. Sistem je u stvari samo početna faza igre i ništa drugo. Igrači te principe moraju da prepoznaju, shvate i razumiju, ništa ne smije da bude nejasno. Radimo puno na tom planu, praktično svaki trening, svaka utakmica je zasnovana na tim stvarima, tražite uvijek bolje i više“.

Foto: Marko Metlas/Imago/PIXSELL

Srbiju očekuju dueli u grupnoj fazi sa Engleskom, zatim Slovenijom i na kraju Danskom. Javnost očekuje prolazak grupe na velikom takmičenju, prvi put od kada Srbija nastupa kao samostalna država.

Računice su razne, ja bih volio da bude onaj broj koji nama garantuje plasman u narednu fazu. A šta je to na kraju, vidjećemo“.

Orlovi će biti najviša reprezentacija na šampionatu.

To je bitan segment. Prekid igre, u savremenom fudbalu, je važan faktor, za mnoge ekipe može da bude od presudnog značaja. Meni je drago da imamo ‘raspoložene’ igrače po visini, moćne u defanzivi, ali i pred golom protivnika. Da se branimo, ali i budemo neprijatni pred golom rivala. Imamo igrače koji su sposobni da taj segment igre dovedu u poziciju jednog dobrog benefita za nas. Tako da radimo i na tom planu. Trudićemo se da u odbrani budemo na visini zadatka, a u napadu opasni prilikom prekida”.

Stojković će u Njemačkoj drugi put voditi Srbiju na velikom takmičenju, nakon Svjetskog prvenstva u Kataru, pretprošle godine. Piksi tvrdi da zna recept za uspjeh, iako ga nije imao u Aziji.

Timska igra i timski duh moraju biti takvi da te nose po terenu. Nema niti vremena niti mjesta nekom individualnom pokazivanju. Svaki individualizam je dobar ako je u korist tima, znaju to igrači, jer to tražim od prvog dana. Timski duh je od izuzetne važnosti i drago mi je da svi oni pokazuju ogromnu želju da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način. Rekao sam i ponoviću, borbenost, trčanje, taktička disciplina, posvećenost rezultatu, posvećenost uspjehu dovodi te na kraju do radosti svih aktera”, prenio je zvanični sajt Fudbalskog savez Srbije izjavu Stojkovića.

Sa današnjeg ispraćaja fudbalera Srbije. Foto: Antonio Ahel/Ata images/PIXSELL

Nišlija je potom povukao paralelu u odnosu na Katar.

Sada imamo jednu potpuno drugačiju sliku u odnosu na pripreme pred Katar, jer danas nemamo ambulantu, ili da budem precizniji, imamo je, ali ona je prazna, za razliku od prije dvije godine kada je bila puna. Takođe, nema euforije, kao prije dvije godine, što je bolje za nas jer možemo u miru da radimo i ne razmišljamo previše o tim osjećanjima navijača. Daćemo, obećavam, poslednji atom snage da naciju učinimo ponosnom“, dodao je Piksi.

Kapiten Srbije, Dušan Tadić je rekao da on i saigrači idu od utakmice do utakmice.

“Razmišljamo samo o Englezima. Učinićemo sve da ostvarimo dobar rezultat, neće biti lako, jer su Englezi, kao što svi znate, među glavnim favoritima na šampionatu. Cilj je da prođemo u narednu rundu, to želimo, mislim i da možemo“, rekao je vezista Fenerbahčea.

Tadić je zatim nastavio priču o Gordom Albionu.

Izgubili su od Islanda u poslednjoj provjeri, ali stekao sam utisak da se nisu mnogo uzbudili zbog toga. Znamo svi koji kvalitet posjeduju. Prije su sa Islanđanima htjeli da odrade neki dobar trening, nego da budu fokusirani na rezultat. U postavi nisu imali nekoliko igrača koji će sigurno početi protiv nas“.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyran/PIXSELL

Kapitenu Orlova prija što nema euforije kao pred prethodni Mundijal.

Sjećam se da nisam mogao da idem ulicom, a da mi neko ne dobaci ‘idemo do polufinala’. Dobro je da nema velike euforije, da iz tog nekog mira učinimo sve da prođemo u narednu fazu šampionata. Sve ćemo učiniti da postignemo dobar rezultat. Ne bih se bavio računicom koliko nam je poena potrebno. Poenta je da osvojimo što više bodova jer treće mjesto ne garantuje prolaz“.

Euforije nema, ali će, kao i u Kataru, Srbije na startu takmičenja igrati sa najjačim rivalom u grupi.

Raspored je sličan onom sa SP u Kataru, na startu igramo sa najjačim rivalom, onda sa uslovno rečeno ‘najslabijim’ i na kraju sa Danskom, slekcijom koja je po kvalitetu negdje u rangu sa nama. Raspored nije toliko bitan, važno je koliko bodova osvojiš“, zaključio je Tadić pred polazak u Minhen.

Baza Srbije na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj će biti Augzburg.

970x250