GLAS JUGOSLAVIJE

Kad Evropa igra fudbal – svijet se “trese”…

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje danas.

Precizni i savršeni Njemci su domaćini novog okupljanja najboljih selekcija Starog kontinenta, koji će se takmičiti u ovoj zemlji i dokazati ko je najbolji, čija je reprezentacija najmoćnija i najvrednija u Evropi.

Njemačka otvara večeras (21:00) sa Škotskom, a zatim slijede svaki dan fudbalski maratoni po paklenoj ljetnjoj vrućini… Reč je o fudbalu, o sportu koji donosi radost, ujedinjuje i donosi velike tuge, svađe…

O turniru koji je kontinentalni. ali i turnir koji je najjači i poslije kojeg se “trese svijet”. Definicija ovakvih takmičenja je da je lakše postati šampion svijeta nego šampion Evrope, a to odlično znaju veliki timovi, oni lideri u ovom sportu koji su uvijek favoriti, koji uvijek napadaju krunu i koji dobro znaju da ima mnogo kandidata, a na vrhu ima mjesta samo za jednog.

Posljednje četiri godine na tronu je Italija, koja je ovoga puta favorit iz sjenke – šampioni koji na turnir idu pognute glave i nizom loših mečeva iza sebe. Italija, koja ima košmarnu Makedoniju i koja zbog “moje” reprezentacije nije nastupila na Svjetskom prvenstvu.

Isto važi i za Njemačku, koja može da se nada senzaciji samo zbog domaćeg terena i velike tvrdoglavosti. Rezultatski i kadrovski – ne blistaju. Zato poznavaoci prilika izdvajaju samo tri selekcije koje mogu da idu do kraja i samog vrha.

Engleska je ta za koju važi pravilo – sad ili nikad. Selekcija, koja ima strašne fudbalere, ali tanak “kadar” na klupi u imenu trenera Gereta Sautgejta.

Španci su “mladi“, ali zato su Francuska i Portugal mašine.

Od drugog plana ovog Evropskog prvenstva treba očekivati dobre igre Hrvatske, Belgije i Holandije.

Njemačka je u srcu Evrope, tako da skoro svi njeni susjedi igraju na turniru i njihovi navijači će se lako preseliti u gradove u kojima igraju njihove reprezentacije. Njemačka će ovih dana, kao i cijela Evropa, pulsirati u ritmu fudbala, a kako i ne bi pulsirala kada u finalu učestvuje pola zemalja Starog kontinenta.

Švedska, Norveška, Rusija nisu među velikima… a mi nismo među manjima, poput Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore… ali zato postoje selekcije poput Albanije i Gruzije kojima su otvorena vrata da nastupaju sa najboljima.

Oni koji nisu tu u prvom filteru navijaće za neke od susjednih zemalja poput Srbije, Hrvatske, Albanije, a zatim u posljednjem za one koji će se boriti za pehar. Vrijedi napomenuti da će na ovom okupljanju najboljih iz Evrope sve selekcije imati veliku podršku sa tribina.

Njemačka je “obećana” zemlja u Evropi u kojoj ima mnogo gastarbajtera. Zemlja, koja je dobro povezana avio-kompanijama, zemlja u kojoj će Turska, Albanija, Srbija, Hrvatska… igrati kao kod kuće zbog velikog broja naivnih građana koji žive i rade u ovoj zemlji.

Posebno Turska, koja bi mogla da bude jedno od prijatnih iznenađenja ovog Evropskog prvenstva, selekcija koja ima uigrani tim sa malim Ardom Gulerom iz Real Madrida, ali i sa Vićencom Montelom na klupi kao selektorom.

Ovaj turnir bi trebalo da iznese na površinu nove zvijezde koje stižu, predvođene imenima kao što su Kilijan Mbape (Francuska), Fil Foden (Engleska), Žoao Neves (Portugal), Lamin Džamal (Španija)… ali i turnir koji može biti posljednji za Kristijana Ronalda (Portugal), Luku Modrića (Hrvatska), Roberta Levandovskog (Poljska), Tomasa Milera (Nemačka)…

Sve ovo pred prvenstvo su samo brojke, analize i očekivanja. Realnost je da na terenu ne pobjeđuju uvijek najbolji i da je EP znao da pruži velika uzbuđenja i iznenađenja. Tako da je za nas “neutralne” ovo mjesec uživanja i opuštanja i dobar način da uhvatimo dobar hlad, pivo i drugare za fudbalske maratone.

Vrijeme je dugo, ljeto je dugo i ima vremena za odmor, porodicu, žene…

Fudbala nikad dosta… Pogotovo kada se igra Evropsko prvenstvo na koje smo čekali četiri godine.

970x250