EURO 2024 / GRUPA A

MAĐARSKA – ŠVAJCARSKA 1:3 Debitantski golovi Dua i Abišera svezali laku konjicu

Švajcarci slave gol u Kelnu, Foto: IMAGO/Sebastian Räppold/Matthias Koch/IMAGOSPORT/PIXSELL
Švajcarci slave gol u Kelnu, Foto: IMAGO/Sebastian Räppold/Matthias Koch/IMAGOSPORT/PIXSELL

U drugom meču grupe A, fudbaleri Švajcarske pobijedili su u Kelnu reprezentaciju Mađarske 3:1. Sat vremena igre prošlo je potpuno u znaku izabranika Murata Jakina koji su u svakom segmentu igre nadmudrili čuvara, te već nakon 45 minuta imali 2:0 golovima Dua i Abišera.

Probudila se Mađarska od 66. minuta, smanjio je na 1:2 Varga, ali zasluženu pobjedu Sajdžija čekirao je Embolo.

Igrao se 12. minut kada je fantastični Mišel Abišer vertikalom pocijepio odbranu Mađarske, Kvadvo Dua se našao u situaciji “jedan na jedan” sa iskusnim golmanom Peterom Gulačijem i rutinski pogodio. Linijski arbitar iz Slovenije je signalzirao ofsajd, ali je prvi usporeni snimak pokazao suprotno i nakon kratke konsultacije sa VAR-om, glavni arbitar meča Slavko Vinčić je pokazao na centar – žurka Sajdžija je mogla da počne.

Ruben Vargas je u 20. minutu mogao da nokautira Mađare nakon katastrofalne reakcije protivničkih defanzivaca – izašao je ofanzivac Augzburg sam ispred golmana, ali je Gulači ramenom spasio svoj tim.

Potpuno nadigrani Mađari nijesu uspjeli ništa da naprave na protivničkoj polovini terena izuzev kada je nakon prekida Dominik Sobolaj ubacio loptu, najviši u skoku je bio Vili Orban, ali samo mlako, po sredini gola pravo u šake golmanu Janiku Zomeru.

I dok je semafor u Kelnu otkucavao posljednji minut, a Mađari željeli što prije da zaborave prvo poluvrijeme i osvježe se u svlačionici, šokirao je maestralni Mišel Abišer vezista Bolonje je neometan sa distance pogodio “malu mrežu” za velikih 2:0.

U nastavku su živnuli Mađari. Oslobodio se opasni trio iz kandži Švajcaraca: Soboslaj Šalai Varga. Upravo je u 63. minutu Barnbaš Varga poslao loptu tik pored stative i tako samo najavio pogodak koji je stigao 180 sekundi kasnije – efektno je glavom napadač Ferencvaroša zatresao mrežu.

Željela je Mađarska odmah izjednačenje, napadala, imala posjed, što nije bio slučaj u prvom poluvremenu, ali ne i izrazito dobru šansu za drugi pogodak.

Ostavljali su izabranici Marka Rosija mnogo prostora u odbrani, promašivali su Fabijan Šar i Granit Džaka, ali ne i Bril Embolo koji je u sudijskoj nadoknadi kaznio grešku Vilija Orbana za konačnih 1:3.

Mađarska 19. juna igra protiv domaćina Njemačke, istog dana rival Švajcarskoj biće Škotska koja je na startu razbijena od Elfa 5:1.

Standings provided by Sofascore
970x250