EURO 2024 / GRUPA E

RUMUNIJA – UKRAJINA 3:0 Strijele Stančijua i Marina za delirijum Trikolora

Foto: Revierfoto/Imago/PIXSELL

Savladali su naši fudbaleri Rumuniji u poslednjem izdanju Lige nacija dva puta, a ta Rumunija je danas ubilježila veličanstvenu pobjedu nad Ukrajinom 3:0 (1:0) u prvoj utakmici E grupe na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Ukrajinci su dominirali u prvom poluvremenu meča na Alijanc arena u Minhenu, ali su Trikolori sa Karpata bili konkretniji.

U 29. minutu se isplatio presing izabranika Edvarda Jordaneskua. Golman Ukrajine, Andrej Lunjin ispucao je loptu samo do Denisa Mana, ovaj uposlio Nikolae Stančijua, a iskusni vezista sa 17 metara odapeo strijelu pod prečku.

Fudbaler saudijskog Damaka je pokušao u 40. minutu direktno iz kornera da udvostruči prednost majstora sa Karpata – okrznuo je prečku.

Nakon toga ekipa Sergeja Rebrova je bila praktično u nokdaunu. Jalovi su bili pokušaji plavih da izjednače. Upravo iz jednog takvog pokušaja u 53. minutu sjevnula je kontra rivala. Man je izblokiran, ali se lopta odbila do Razvan Marina, koji je sa preko 20 metara po zemlji poslao u malu mrežu.

Nisu se Rumuni tu zaustavili. Poslije odlične akcije, Andrei Raciu je u 56. minutu ušao sa lijevog boka, topovski šutirao u bliži ugao, Lunjin odbio u korner.

Heroj pobjede Real Madrida u polufinalu Lige šampiona nad Mančester sitijem je međutim samo odložio neminovno. Kombinovali su nakon kornera, Stančiu i Man, ovaj drugi na petercu „nacrtao“ Denisa Draguša, kome nije bilo teško da pogodio za 3:0.

Ukrajinci su pokušavali da se vrate, ali bezuspješno. Georgi Sudakov je pokušao sa distance u 76. minutu. Florin Nica je bio siguran.

Čuvar mreže Rumunije je spasio svog saigrača Andreia Burku autogola, tri minuta kasnije.

U nadoknadi vremena Roman Jaremčuk je pogodio gornji dio prečke.

Edvard je prvi selektor Rumunije nakon svog oca Anhela 2016. koji je vodio Rumuniju na velikom takmičenju. Sa druge strane, Ukrajinci su i treći put uzastopno poraženi u prvom meču na kontinentalnom šampionatu.

U drugom meču E grupe od 18 časova se u Frankfurtu sastaju Belgija i Slovačka, dok ponedjeljak zatvaraju Francuska i Austrija, drugom utakmicom D grupe u Dizeldorfu od 21 sat.

Standings provided by Sofascore
970x250