EURO 2024 / GRUPA D

AUSTRIJA – FRANCUSKA 0:1 Trikolori dominirali, ali velikom mukom došli do pobjede

Photo: Marius Becker/DPA/Pixsell

Fudbaleri Francuske pobjedom 1:0 nad reprezentacijom Austrije otvorili su Evropsko prvenstvo. Dominirali su Francuzi tokom cijelog meča, ali su uz dosta sreće stigli do gola.

Prva opasnost viđena je u osmom minutu pred golom Austrije. Kilijan Mbape je probio po strani stuštio se ka golu Austrijanaca, šutirao u bliži ugao, ali je odličnom intervencijom golman Patrik Penc spriječio Trikolore da dođu u prednost.

Uslijedio je mirniji period, lopta je bila uglavnom u nogama Francuza, ali bez ikakve konkretne prilike.

U 36. minutu tresli su se i izabranici Didijea Dešana. Marsel Sabicer je spustio loptu poslije centaršuta i spojio sa golom Kristofa Baumgartnera, međutim fantastičnom odbranom Majk Menjon je spriječio Austrijance da povedu.

I kako to obično bude u fudbalu – kazna stigne jako brzo. Samo dva minuta kasnije Mbape je centrirao, a loptu je u sopstvenu mrežu, u želji da interveniše, sproveo Maksimilijan Veber i tako doveo Francuze u vođstvo.

Poslije 10 minuta igre u drugom poluvremenu Francuzi su imali ogromnu priliku. Mbape je pretrčao dva defanzivca Austrije, izašao sam ispred Penca, neki su već počeli da slave gol, ali onda potpuno neočekivano novopečeni igrač Real Madrida promašuje čitav gol.

Novu veliku priliku imali su Trikolori već u 66. minutu. Teo Ernandez je ubacio oštro loptu u peterac, ali je za djelić sekunde zakasnio Mbape. Par sekundi kasnije i Markus Tiram je imao ozbiljnu šansu, ali je Penc bio spreman.

Sam finiš meča donio je i dosta nervoze, pa je sudijska nadoknada bila čak devet minuta, međutim, promjene rezultata do kraja meča nije bilo.

SEMAFOR, 17. jun

Rumunija – Ukrajina 3:0 (1:0)

Stančiu 29, Marin 53, Draguš 57

Belgija – Slovačka 0:1 (0:1)

Šranc 7

Austrija – Francuska 0:1 (0:1)

Veber 38 (AG)

Standings provided by Sofascore
970x250