EURO 2024 / GRUPA A

NJEMAČKA – MAĐARSKA 2:0 Elf pobijedio Laku konjicu poslije 70 godina

Njemci slave novu pobjedu na Evropskom prvenstvu, Foto: IMAGO/Joaquim Ferreira/IMAGOSPORT/PIXSELL
Njemci slave novu pobjedu na Evropskom prvenstvu, Foto: IMAGO/Joaquim Ferreira/IMAGOSPORT/PIXSELL

U okviru Lige nacija, u septembru 2022. godine, Mađarska je šokirala Njemačku u Lajpcigu sa minimalnih 1:0. Ranije, baš na Evropskom prvenstvu prije tri godine u Minhenu, nije bilo pobjednika – 2:2. Odigrale su ove dvije reprezentacije i mnogo prijateljskih utakmica, ali je “Elf” ostvario prvu pobjedu u takmičarskim duelima još od finala Svjetskog prvenstva 1954. godine kada je u Bernu bilo 3:2.

Konačno, dočekao je “Manšaft” da sruši “Laku konjicu” u borbi za bodove – bilo je 2:0 u Štutgartu, u 2. kolu grupe A Evropskog prvenstva. Džamal Musijala i Ilkaj Gundoan riješili su duel za domaćina Eura, s tim što je mladi as minhenskog Bajerna najavio da bi ovo mogao biti EURO tokom kojeg će zasijati svjetskom svjetlošću! Sve se u Njemačkoj vrti oko 21-godišnje “desetke”.

Domaćin je već u 5. minutu ozbiljno zaprijetio Mađarima kada je se prikrao Kai Haverc, “ukrao” loptu neopreznom Viliju Orbanu, ali je Peter Gulači intevencijom spasio svoj tim.

Povela je Njemačka srećno i kontroverzno! Opet je komplikovao Orban, ali stiče se utisak da ga je ovom prilikom faulirao Ilkaj Gundoan, međutim, nikakva reakcija od glavnog arbitra Danija Makelija, lopta se odbila do Džamala Musijale koji je imao mnogo sreće i pogađa za 1:0.

Hrabri Mađari, daleko opasniji nego što je to bio slučaj u meču sa Švajcarskom, mogli su do izjednačenja u 26. minutu kada je Dominik Soboslaj iz svog najjače oružja, prekida, uputio projektil ka golu Manuela Nojera, ali je fenomenalni čuvar mreže paradom dokazao da još nije za “staro gvožđe”.

Uslijedio je mirniji period utakmice, a onda je u 45. minutu odlični Musijala opet pogodio mrežu, ali njen spoljni dio – lopta je prošla nekoliko centimetara pored stative.

VAR nije reagovao kod gola Njemaca, ali jeste kada su Mađari poentirali preko Rolanda Šalaia ofanzivac “Lake konjice” bio je u ofsajdu.

Mađari su prvi imali šansu u drugom poluvremenu, glavom je tukao golgeter Ferencvaroš Barnabaš Varga, ali je lopta otišla preko gola.

Željeli su Mađari da igraju, djelovali odvažno i hrabro, ali činjenično je da Njemci imaju svjetsku klasu – tako su i stigli do drugog gola, slabijom lijevom nogom precizno je pogodio Ilkaj Gundoan. Iskusnom vezisti Barselone odlično je asistirao lijevi bek Maksimilijan Mitlštad, a prethodno su akciju ubrzali Toni Kros i Džamal Musijala.

U 75. minutu je moglo da bude 3:0, raspalio je rezervista Liroj Sane, ali golman vrhunskih kvaliteta, kakav jeste Peter Gulači, odbio je loptu u korner.

U 90. minutu mogla je Mađarska do zalsuženog pogotka, savladan je bio Manuel Nojer, ali je Jozua Kimih sa linije izbacio loptu koju je šutnuo Danijel Gazdag.

Podsjetimo, Njemci su na otvaranju Evropskog prvenstva ubjedljivo savladali Škotsku sa 5:1, ali su danas naišli na mnogo organizovanijeg i napadački potentnijeg rivala u odnosu na Ostrvljane. Ipak, novi poraz za Mađare, nakon što su izgubili od Švajcarske 3:1, praktično su ostali bez šansi za osminu finala.

Njemačkoj će rival u posljednjoj rundi grupne faze biti Švajcarska, a Mađarskoj Škotska.

SEMAFOR, 19. jun

Hrvatska – Albanija 2:2

Kramarić 74, Đašula 76 (AG) – Laći 11, Đasula 90+5

Njemačka – Mađarska 2:0

Musijala 22, Gundoan 67

Škotska – Švajcarska 21.00h

Standings provided by Sofascore
970x250