EURO 2024 / GRUPA A

ŠKOTSKA – ŠVAJCARSKA 1:1 Šaćirijeva majstorija nije srušila hrabro škotsko srce

Šaćiri i Mekgregor u Kelnu, Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Meusel/IMAGOSPORT/PIXSELL
Šaćiri i Mekgregor u Kelnu, Foto: IMAGO/BEAUTIFUL SPORTS/Meusel/IMAGOSPORT/PIXSELL

Rat u Kelnu završen je bez pobjednika! Poslije teškog nokauta na startu Evropskog prvenstva od Njemačke (5:1), srčani Škoti su pokazali karakter protiv uvijek nezgodne Švajcarske – na kraju 1:1.

Sajdžije su imale posjed, prijetile, ali je Škotska prva povela, a u drugom poluvremenu imal izvrsnu šansu da stigne do velike pobjede – stativu je pogodio Grant Hanli.

Meč je obilježio iskusni majstor fudbal Džerdan Šaćiri spektakularni golom za izjednačenje.

Pokazali su Škoti reakciju nakon što su na otvaranju turnira pretpjeli “petardu” od strane domaćina – Njemačke. Tim Stiva Klarka poveo je u 13. minutu, doduše, uz dosta sreće. Loša je bila tranzicija Švajcaraca po izgubljenoj lopti, što su iskoristili fudbaleri u tamno plavim dresovima i poveli – autogolom. Šutrao je Skot Mektominej, stiče se utisak da bi Jan Zomer imao loptu u rukama, ali loša komunikacija između iskusnog čuvara mreže i Fabijana Šara odvela je “Sajdžije” u rezultatski minus – štoper Njukasla je pogodio sopstvenu mrežu.

Samo 12 minut kasnije odgovorili su Švajcarci savršenim pogotkom u režiji Džerdana Šaćirija, uz egzekuciju Arde Gulera definitivno najljepši gol na prvenstvu. Entoni Ralston je kardinalno pogriješio, odigrao povratni pas, ali nije vidio da u posljednjoj liniji vrijeba lukavi Šaćiri koji majstorskim udarcem šalje loptu koju ne bi odbranila tri golmana, a ne nemoćni Angus Gan.

Od tog trenutka je Švajcarska bila daleko bolji rival i opasno zaprijetila udarcem Silvana Vidmera, a onda i Dana Endojea čiji je šut odlično odbranio Gan. Dao je Endoje i gol, ali je nakon reakcije VAR-a poništen – polovina tijela napadača Bolonje bila je ofsajdu.

Teško se u tim momentima snalazila Škotska, ali u finišu poluvremena uspjela da se stabilizuje, pa čak i zaprijeti preko Čea Adamsa, ali je Zomer previše iskusan da bi primio gol na drugu stativu nakon centaršuta Mektomineja.

Idealnu šansu u 59. minutu “Sajdžije” su imale preko Dan Endojea koji se u prijemu, vrlo snalažljivo oslobodio Kierana Tirnija (koji su u tom momentu teško povrijedio), ali je golman Gan bio školski postavljen i spriječio napadača Švajcarske da preokrene.

Zaprijetio je i Vargas udarcem sa desne strane, šutirao je preko gola, a onda je Škotska bila milimetrima daleko od pogotka! Zaprijetili su iz svog glavnog oružja – prekida. Odlično je centrirao Endrju Robertson, u srcu kaznenog prostora odlično se izborio za poziciju štoper Grant Hanli ali je nažalost mnogobrojnih navijača Škotske pogodio stativu.

Vodila se borba između dva šesnaseterca, nije bilo mnogo šansi u nastavku, pogodio je Bril Embolo iz očiglednog ofsajda, opasno su zaprijetili Švajcarci u 90. minutu kada je glavom preko gola loptu poslao Zeki Amduni.

I Škotska je željela da ima posljednju riječ, vrlo raspoloženi Robertson je ubacio loptu na peterac, ali su očistili izabranici Murata Jakina opasnost u posljednjem trenutku.

SEMAFOR, 19. jun

Hrvatska – Albanija 2:2

Kramarić 74, Đašula 76 (AG) – Laći 11, Đasula 90+5

Njemačka – Mađarska 2:0

Musijala 22, Gundoan 67

Škotska – Švajcarska 1:1

13 Mektominej – Šaćiri 26

Standings provided by Sofascore
970x250