EURO 2024 / GRUPA D

Meč između prijatelja pod moranjem kao uvod u derbi

Foto: Mateusz Porzucek/PIXSELL

Poljska i Austrija od 18 sati otvaraju drugo kolo D grupe Eura u meču u kojem za obje selekcije igra samo pobjeda ukoliko žele da zadrže realne šanse da se nađu u drugom krugu.

Mnoga prijateljstva će na oko sat i 45 minuta biti stavljena na “čekanje”. Pšemislav Frankovski iz Poljske i Kevin Danso iz Austrije su saigrači iz Lensa, dok su rezevrni golman Poljaka Lukaš Skorupski i Austrijanac Štefan Poš učestvovali u istorijskoj kampanji Bolonje ka Ligi šampiona.

>>> Duel sa Ukrajinom će biti specifičan za jednog slovačkog reprezentativca

Poljaci se nadaju povratku svog najboljeg igrača decenijama unazad, Roberta Levandovskog.

Definitvno iza mene nisu neprospavane noći, pošto sam uradio sve da spremim ekipu najbolje što mogu. Na agresivnost Austrijanaca moramo odgovoriti istom mjerom, ali takođe moramo biti pametni“, rekao je selektor Poljske, Mihal Probež.

Vezni fudbaler Orlova, Jakub Moder očekuje da on i saigrači budu koncentrisaniji u poslednjoj trećini terena.

Austrijanci ne kriju da su prije šampionata imali računicu da savladaju Poljsku a da u duelima sa Holandijom i Francuskom probaju da “otkinu” koji bod.

Za nas već počinje nokaut faza. Remi na odgovra ni jednima ni drugima, samo pobjeda. Očekujemo da Poljaci počnu sa trojicom u zadnjoj liniji i petoricom ispred. Italija, Estonija i Srbija sa kojima smo igrali pred Euro nastupaju u sličnoj formaciji, tako da ćemo biti spremni na njihov sistem. Cilj nam je plasman u drugi krug, a znali smo da ćemo morati da ubilježimo jednu ili dvije pobjede kako bismo stigli do nokaut runde. Nikad ne igramo na remi, uvijek na pobjedu“, poručio je selektor Austrije, Ralf Rangnik.

POLJSKA – AUSTRIJA (18.00h)

Stadion: Olimpijski stadion u Berlinu. Sudija: Halil Umut Meler (Turska).

POLJSKA: Ščešnji, Bednarek, Davidovič, Kivior; Frankovski, Moder, Romančuk, Zielinski, Zalevski; Urbaski, Levandovski.

AUSTRIJA: Penc, Poš, Danso, Veber, Mvene, Seivald, Laimer, Vimer, Sabicer, Baumgartner, Gregorič.

DEŠAN ZNA KAKO TREBA SA ORANJEM

Duel Poljske i Austrije biće samo uvod u spektakl, obračun Holandije i Francuske, od 21 sat na stadionu Red Bul arena u Lajpcigu. Galski pijetlovi su pod vođstvom Didijea Dešana slavili u sedam od prethodnih osam duela sa Lalama, uključujući i oba meča u kvalifikacijama za ovogodišnji šampionat.

Pobjeda u prvom meču nas je rasteretila što nam je bilo prijeko potrebnu smirenost pred duel sa jakom Francuskom, sa kojom smo igrali mnogo puta poslednjih godina. Znamo šta da očekujemo. Moraćemo da budemo veoma dobri da bismo ostvarili željeni rezultat. Moramo da igramo hrabro i preuzmemo inicijativu“, rekao je selektor Oranja, Ronald Kuman.

Holanđani su u prvom kolu savladali Poljsku 2:1 kasnim golom rezerviste Vota Veghorsta, dok su Trikolori pobijedili Austriju autogolom Kevina Dansa. Dešan večeras neće moći da računa na najboljeg igrača Kilijana Mbapea, koji je slomio nos u duelu, upravo sa Dansom.

Kada smo pobijedili Holandiju u kvalifikacijama, njima je nedostajalo pet ili šest ključnih igrača. To nije isti tim, a to je dokazano rezultatima koje su od tada postigli. Očekuje nas mnogo teži posao, ali naš cilj se zna – pobjeda koja bi nam donijela plasman u drugi krug“, rekao je selektor Francuske, Dešan.

HOLANDIJA – FRANCUSKA (21.00h)

Stadion: Red Bul arena u Lajpcigu. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska).

HOLANDIJA: Ferbrugen, Damfriz, De Fraj, Van Dajk, Ake, Rajnders, Šouten, Ferman, Simons, Depaj, Gakpo.

FRANCUSKA: Manjan, Kunde, Saliba, Upamekano, Ernandez, Dembele, Kante, Čuameni, Rabio, Grizman, Tiram.

Satanica

GRUPA E

15.00h Slovačka – Ukrajina

Standings provided by Sofascore

GRUPA D

18.00h Poljska – Austrija

21.00h Holandija – Francuska

Standings provided by Sofascore
970x250