EURO 2024 / OSMINA FINALA

ŠVAJCARSKA – ITALIJA 2:0 Evropa dobija novog vladara, a Švajcarci igraju kao sat

Photo: IMAGO/Eibner-Pressefoto/Marcel von Fehrn/IMAGOSPORT/Pixsell

Fudbaleri Švajcarske prvi su putnici u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Časovničari su večeras sa 2:0 potpuno nadigrali Italiju i tako smakli Azure sa evropskog trona na koji su se popeli 2021. godine.

Tamo ih čeka pobjednik duela Engleske i Slovačke koji se igra sjutra od 18 časova.

Od prvog momenta utakmice Švajcarci su izgledali mnogo bolje, organizovanije i uigranije na terenu. Ipak, u prvom dijelu prvog poluvremena nisu stvarali šanse iako je itekako bilo prostora za to.

Prva velika šansa viđena je u 24. minutu. Mišel Ebišer je spojio Brela Emboloa sa golom, ali je fenomenalnom odbranom Đanluiđi Donaruma spriječio Časovničare da povedu.

Ali u 37. minutu spas Azuri nisu našli ni u Donarumi. Milimetarski preciznom akcijom Švajcarci su poveli. Embolo je proigrao Rubena Vargasa i koji je kao na tacni poslužio Rema Frojlera, a vezista Bolonje zakucao je loptu u mrežu.

Mogli su izabranici Murata Jakina i do 2:0 prije isteka prvog poluvremena. Fabijan Rider je oštro šutirao iskosa sa desne strane iz slobodnog udarca, ali je Donaruma uz pomoć stative spriječio loptu da završi u mreži u tom prvom minutu nadoknade.

Drugo poluvrijeme nije ni počelo kako treba, a Donaruma je ponovo vadio loptu iz mreže. Još jedna hirurški precizna akcija Časovničara, Granit Džaka ponalazi Vargasa koji ostaje sam na nekih 15 metara i savršeno pogađa u gornji desni ugao italijanskog gola.

Najveću šansu do tada Azuri su imali u 52. minutu i to zahvaljujući velikom nesporazumu u odbrani Švajcaraca. Nikolo Fađoli je centrirao, golman Švajcarske Jan Zomer krenuo na stranu je lopta išla, ali štoper Fabijan Šar to nije uočio pa je intervenisao glavom i nehotice zatresao stativu svog gola.

Ponovo je stativa spašavala Švajcarce i to u 74. minutu. Brajan Kristante je sjajnim dodavanjem preko odbrane Časovničara pronašao Federika Kjezu koji je malo nezgodno spustio loptu Đanluki Skamaki koji je šutirao, ali je stativa ponovo bila saveznik rivala Italije.

Ponadali su se navijači Italije da bi ovo moglo da bude konačno buđenje njihovog tima, ali do kraja meča praktično nisu ozbiljnije prišli golu Zomera već su samo bezidejno držali loptu u svom posjedu.

SEMAFOR

Švajcarska – Italija 2:0

Frojler 37, Vargas 46

21.00h Njemačka – Danska

Kompletan kostur nokaut faze. (Dizajn: Filip Vojvodić/Lob Sport)
970x250