EURO 2024 / OSMINA FINALA

NJEMAČKA – DANSKA 2:0 Milimetarski ofsajd i gromovi – Haverc i Musijala slomili Skandinavce

Haverc je sa kreča načeo Dance, Foto: Marcus Brandt/dpa Photo: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL
Haverc je sa kreča načeo Dance, Foto: Marcus Brandt/dpa Photo: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL

Utakmica za infarkt u Dortmundu! Dva poništena gola, prekid zbog pljuska i grmljavine, napetost je dostigla vrhunac, a na kraju među osam najboljih na Evropskom prvenstvu ide Njemačka – domaćin turnira slomio je “žilavu” Dansku 2:0 i u četvrtfinalu čekaće pobjednika duela Španija – Gruzija.

Svega je bilo u domu Borusije, Joakim Andersen je prošao put od nesuđenog heroja do tragičara – štoper Danske je dao gol na startu drugog poluvremena koji je ponišen zbog ofsajda, a već u sljedećem napadu skrivio jedanaesterac koji je u prednost “Pancera” pretvorio Kaji Haverc. Put ka trijumfu Njemačke u nastavku je trasirao Džamal Musijala.

<<< ŠVAJCARSKA – ITALIJA 2:0 Evropa dobija novog vladara, a Švajcarci igraju kao sat

Furiozno je domaćin otvorio utakmicu i zatresao protivničku mrežu već u 4. minutu kada je nakon kornera Tonija Krosa najvisočije skočio štoper Niko Šloterbek. Međutim, Majkl Oliver je signalizirao faul i uz konsultaciju VAR sobe potvrdio odluku. Navodno je neko od defanzivaca Njemačke napravio faul, ostalo je sumnjivo – ko? Šloterbek ili Jozua Kimih nepravilnim blokom

U talasima su nastavili “Panceri” da atakuju – Kimih je snažno šutirao sa distance, ali je odbranio Kasper Šmajhel koji je potom vrhunskom paradom zaustavio i maestralni volej udarac Kaija Haverca.

Otrijeznili su se Danci i uspjeli da uzvrate preko svog najboljeg reprezentativca Kristijana Eriksena čiji je pokušaj blokirao Antonio Ridiger.

Uslijedilo je zatišje sve do 36. minuta kada je sudija Oliver signalizirao igračima da napuste teren u Dortmundu jer je, vjerovali ili ne, grom udario u tribinu Vestfalena.

<<< FOTO Prekid – grmljavina i potop u Dortmundu!

Poslije 20-ak minuta utakmica je nastavljena, a do kraja poluvremena znatno bliža golu bila je Danska – Rasmus Hojlund je pred odlazak na veliki odmor promašio zicer, tačnije spriječio ga je fantastični Manuel Nojer.

Manuel Neuer save vs. Denmark 45′
byu/Ryponagar insoccer

Početak drugog poluvremena bio je spektakularan. U 48. minutu, nakon karambola u srcu šesnaesterca Njemaca, odlično se snašao defanzivac Danske Joakim Andersen, ali nije dugo trajalo slavlje Skandinavaca jer je Oliveru stigao signal iz VAR sobe da je bio ofsajd – bukvalno je milimetar u nedozvoljenjoj poziciji bio Tomas Dilejni.

Off-side VAR picture on disallowed goal to Denmark
byu/magony insoccer

Za 60 sekundi nesuđeni heroj Danske postao je tragičar – lopta je pogodila u ruku Andersena prilikom centaršuta Davida Rauma, engleski arbitar se uvjerio da je tu bilo dovoljno elemenata za jedanaesterac, a najstrožiju kaznu u gol pretvorio je Haverc za veliko slavlje domaćih navijača.

Haverc je već u 59. minutu imao idealnu situaciju da nokautira Dance, ali je bio neodlučan, stiče se utisak da je htio da proigra Liroja Sanea koji je završio na zemlji nakon duela sa jednim od odbrambenih fudbalera.

Uporna Danska je tražila put do gola, a blizu izjednačenja bio je Hojlund u 66. minutu – šutirao je pravo u dobro postavljenog Nojera.

Pokazala je danska odbrana čvrstinu u tekućem dijelu prvenstva, ali i određenu tromost štopera, što je kaznio u 69. minutu Džamal Musijala. Bio je to mat u tri poteza Njemaca za velikih 2:0. Krenulo je od Nojera, dugu loptu je dao Šloterbek za 20-godišnju “desetku” domaćina koji rutinski matira neodlučnog Šmajhela.

Pokušavala je Danska u nastavku da pronađe put do mreže rivala, istovremeno ostavljala i mnogo prostora na svojoj polovini terena, ali Njemačka je bila dovoljno iskusna i kvalitetna da mirno privede meč kraju.

Ko zna koji tok bi dobila utakmica da nema VAR-a…

Dizajn: Filip Vojvodić/Lob Sport

SEMAFOR – OSMINA FINALA

Švajcarska – Italija 2:0
(Frojler 37′, Vargas 46′)

Njemačka – Danska 2:0
(Haverc (pen.) 53′, Musijala 68′)

Engleska – Slovačka (ned, 18.00h)

Španija – Gruzija (ned, 21.00h)

Francuska – Belgija (pon, 18.00h)

Portugal – Slovenija (pon, 21.00h)

Rumunija – Holandija (uto, 18.00h)

Austrija – Turska (uto, 21.00h)

Cup tree provided by Sofascore
970x250