PERI PRED OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

“Osjećamo uzbuđenje, ali ne smijemo sebi nabiti dodatni pritisak”

Foto: FIBA

Američke košarkaše obično “bije glas” da nisu spremni da se podrede kolektivu, odnosno da primarno brinu za individualnu statistiku. Momak koji ruši predrasude vezane za igrače “preko bare” je Kendrik Peri. Crna Gora je u tridesetjednogodišnjem momku sa Floride dobila klasičnog plejmejkera – brzog, eksplozivnog razigravača, ujedno i dobrog skorera.

Nakon odličnih partija na Eurobasketu 2022. u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj i Mundobasketu, godinu dana kasnije u Filipinima, Japanu i Indoneziji od Perija se očekuje da i od sjutra do nedjelje u Rigi bude jedna od glavnih poluga Crvenog tima na putu ka Olimpijskim igrama u Parizu.

Velika, uzbudljiva šansa za nas. Radom i rezultatima prethodnih godina smo zaslužili da se nađemo na ovom turniru“, rekao je popularni Peri(ć) na brifingu sa predstavnicima medija.

Crna Gora je u grupi sa Brazilom i Kamerunom. U drugoj grupi su Letonija, Gruzija i Filipini. Po dvije selekcije iz svake grupe izboriće plasman u polufinale, a samo pobjednik turnira ide na najvažniju smotru sporta.

Ulog je plasman na Igre. Sve selekcije će biti spremne za turnir. Ali, ne moramo da brinemo o formi rivala, već da se potrudimo da mi budemo maksimalno koncentrisani na ono što radimo u napadu i odbrani. I da uživamo što više možemo“.

Foto: FIBA

Prvi rival izabranicima Boška Radovića u Letoniji će sjutra od 14.30 časova biti Brazil.

To nije odlučujuća utakmica. Moramo da imamo pravi pristup, da tako razmišljamo tokom čitavog turnira“.

U odnosu na utakmice na Svjetskom prvenstvu u Manili u sastavu Crne Gore nema Bojana Dubljevića, Nemanje Radovića, Nikole Ivanovića i Vladimira Mihailovića. Kada se tome doda da su, takođe zbog povreda morali da odustanu Marko Todorović i Zoran Nikolić, dok se pozivu selektoru, uz obrazloženje da imaju sitne povrede, nisu odazvali mladi Fedor Žugić i Jovan Kljajić, jasno je da će veći teret biti na Kendrikovim leđima.

Imamo dosta mladih igrača, koji nemaju iskustvo kao igrači koji su odsutni. Moj posao kao plejmejkera i Nikole Vučevića je da pomognemo tim igračima da se što bolje uklope, da imaju samopouzdanje kao i uvijek, što je za njih i najbitnija stvar

Crna Gora u Rigi neće biti među favoritima za plasman na Olimpijske igre. To je uloga koja odgovora plejmejkeru koji je u nedavno završenoj sezoni sa Unikahom osvojio FIBA Ligu šampiona i igrao polufinale Endesa lige, gdje je ispao od Mursije, Nemanje Radovića i Marka Todorovića.

Osjećam više uzbuđenja, ali ne osjećam pritisak. Uvijek sam govorio da se, ipak, radi samo o košarkaškoj utakmici. Važno je da se pripremiš najbolje što možeš i da izađeš na teren i pokušaš da uradiš ono što treba. Nije dobro kad stvoriš veliki pritisak, kada previše razmišljaš. Plejmejker sam, a moj posao je da ekipa bude opuštena, ali u isto vrijeme i fokusirana što je više moguće“, rekao je Peri pred put za Rigu, gdje su Crnogorci doputovali juče.

Foto: FIBA

“Naš” Amerikanac poručuje da je sreća u nesreći što će u “moru” povreda selektor Boško Radović na raspolaganju imati prvu petorku iz Manile. Tu su Petar Popović, Dino Radončić, Marko Simonović i Nikola Vučević. Uz mlađe, kao na prethodnim turnirima može se pronaći pobjednički miks.

Mislim da je to veoma važno. Sve kreće od selektora, pa ide preko mene i Vučevića do svih ostalih igrača. Sve dok mi budemo mirni i budemo igrali sa samopouzdanjem, mlađi igrači će nas pratiti“.

Peri se, kao i Nikola Vučević i Marko Simnović osvrnuo na pripremne mečeve na Akropolis kupu.

Utakmicu protiv Grčke je obilježio naš loš start. Međutim, i pored toga mislim da je to bila dobra provjera za nas. Mogli smo da odmjerimo snage protiv jedne od najjačih selekcija na svijetu. Protiv Bahama smo bili bolji i opušteniji, igrali smo sa više samopouzdanja. U oba meča smo imali i dobrih i loših stvari. Moramo da se držimo dobrih stvari i da ih prenesemo na teren u Letoniji“, zaključio je MVP fajnal-fora poslednje FIBA Lige šampiona, Kendrik Peri.

970x250