KOPA AMERIKA / KOLUMBIJA - URUGVAJ 1:0

Nepobjedivi Kafeterosi u finalu nakon 23 godine, Urugvajci se tukli na tribinama

Foto: Concacaf

Kolumbija je nakon 23 godine finalista Kopa Amerike.

U Šarlotu su nepobjedivi Kafeterosi slomili Urugvaj 1:0 i zakazali veliko finale protiv Argentine u noći sa nedjelje na ponedjeljak od 02 sata na Floridi.

Vatrometni dvoboj, uz tone trčanja, duela, borbe i promašenih šansi obilježio je drugo polufinale u SAD-u. Darvin Nunjez nastavio je festival promašaja, koji sada već nisu stvar sreće, već ozbiljnog pada koncentracije u ključnim trenucima.

Upravo je to, uz stativu u nastavku Luisa Suareza, skupo koštalo Uruse Marsela Bjelse.

Sa druge strane, Kolumbija je čekala prekid i dočekala trijumfalni ubod u 39. minutu. Preporođeni Hames Rodrigez iz kornera je na drugu stativu pronašao Žefersona Lermu, a igrač Kristal Palasa nebeskim skokom zakucao loptu u mrežu za, ispostaviće se, konačnu pobjedu – 1:0.

Imala je posada argentinskog trenera Nestora Lorenca sve, ali je crveni karton Danijela Munjoza (udario laktom u grudi suparničkog igrača) u nadoknadi prvog poluvremena zakomplikovao stvari. Urugvaj je u nastavku krenuo po izjednačenje, ali do njega nije stigao zahvaljujući nepreciznim pokušajima, iako su ih od toga dijelili tek centimetri.

Kafeterosi su se žestoko branili, a u finišu dočekali i dva zicera za šah-mat. Međutim, prvi je završio pored stative, a drugi poljubio prečku. Svejedno, uspjela je Kolumbija da sačuva prednost i sa 10 igrača izvojeva istorijski trijumf.

Time je produžila nestvarni niz nepobjedivosti na čak 28 utakmica, uz 22 pobjede i četiri remija. Posljednji put su Kolumbijci kapitulirali 22. 2. 2022. godine i to, pogađate, od budućeg suparnika u finalu – Argentine.

Gaučosi su slavili tada u Siudad de Kordobi 1:0, pogotkom Lautara Martineza u 29. minutu u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Od tada Kolumbija jednostavno leti i ne zaustavlja se, pa će finale Kopa Amerike, po svemu prikazanom, apsolutno ugostiti dvije ubjedljivo najbolje selekcije na turniru.

A u Majamiju će se voditi vraška bitka za svaki pedalj terena.

Istovremeno, nakon utakmice se dogodilo i “treće poluvrijeme” na tribinama, gdje su u fajt ušli navijači Kolumbije i – razočarani igrači Urugvaja. Prednjačili su Nunjes i Arauho, koji su navodno branili napadnute porodice….

Nunjez je uspio čak i da promaši tribine, koje je gađao stolicom…

Sve u svemu, Argentina ima priliku za rekordni 16. trofej Kopa Amerike, čime bi pobjegla baš Urugvaju na vječnoj listi. Takođe, Lionel Mesi i društvo brane krunu osvojenu prije tri godine.

Sa druge strane, Kolumbija sanja reprizu 2001. kada je u svojoj Bogoti srušila Meksiko 1:0 i postala šampion, jedini put do sada.