FK RADNIČKI 1923

Rok karavan Superlige Srbije

Poslije istorijskog rezultata u Kragujevcu je upriličena proslava za igrače i navijače, Foto: Radnički 1923/Facebook
Poslije istorijskog rezultata u Kragujevcu je upriličena proslava za igrače i navijače, Foto: Radnički 1923/Facebook

U najavi revanš susreta sa Dinamom iz Tbilisija strateg, ili bolje reći čudotvorac Mornara, Zoran Đurašković, istakao je da su Gruzini toliko potcijenili Barane, pa su već i prije meča u Podgorici sve pripremili za duel sa Radničkim u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije. Ipak, na megdan Kragujevčanima će crnogorski vicešampion i to već sljedećeg četvrtka.

“Čuo sam se sa ljudima iz uprave Radničkog i oni nijesu mogli da vjeruju da je Dinamo već rezervisao hotel u Srbiji. Kao da ne igraju protiv nas”, rekao je Đurašković 24 časa pred revanš u Tbilisiju koji će se pretvoriti u antologijski meč barskog kluba.

“Mornari” znaju da u duelu sa predstavnikom Superlige Srbije ne mogu biti favoriti, ali su duboko svjesni činjenice da je Radnički, ipak, rival po mjeri. Uz to, neće se igrati u Kragujevcu, na stadionu koji nosi ime po čovjeku koji donio prvu fudbalsku loptu u Šumadiju Danilu Stojanoviću, bolje zapamćen po nadimku “Čika Dača”, već će tim Feđe Dudića kao domaćin igrati u Leskovcu.

Radnički 1923 i Mornar doživjeli su skoro pa identičnu sudbinu u prošlosezonskim nacionalnim prvenstvima. Barani su u periodu kada su proslavili vijek postojanja kluba ostvarili istorijski uspjeh osvajanjem drugog mjesta i plasmanom na evro scenu, baš kao i Kragujevčani koji su ljeto ranije osnovani prije tima iz lučkog grada.

Feđa Dudić je, baš kao i Zoran Đurašković, najzaslužniji za fudbalsku euforiju u Kragujevcu. Ekipa je stigla do nikada ranije pete pozicije, na bodovnoj diobi sa četvrtoplasiranom Vojvodinom. U deset susreta proljećnog dijela prvenstva, popularni “Crveni đavoli” ostvarili su osam pobjeda, šest vezanih, stigli do polufinala Kupa Srbije i jedino u samom finišu ostali bez goriva kada na četiri posljednja prvenstvena duela nijesu pronašli pobjedničko rješenje.

Ono što još veže Barane i Kragujevčane je transfer politika tokom ljetnjeg prelaznog roka. Timovi nijesu eksperimentisali, pa su igrači poput Milana Aleksića, Matije Gluščevića, Milutina Vidosavljevića i Kilijana Bevisa prošle takmičarske godine pravili razliku, a ove ostali vjerni Radničkom.

Vidosavljević je sa 11 pogodaka bio najefikasniji strijelac tima, a fenomenalnu sezonu odigrao je Oujidi Sahli, Tunišanin dobro poznat crnogorskog javnosti, s obzirom na to da je prije dolaska u Kragujevac nastupao za Sutjesku – osam golova i šest asistencija potpisao je u Superligi Srbije.

Sahli se nakon dobrih partija u Nikšiću, odlično snašao i u Kragujevcu, Foto: FK Radnički 1923/Facebook

Mediji u komšiluku saglasni su da je ipak šef struke, Feđa Dudić, najzaslužniji za sezonu iz snova Kragujevčana. Stvorio je fenomenalnu koheziju među fudbalerima, njegov Radnički igrao je moderno, napadački, u rokenerol ritmu, pa se i tu mogu pronaći sličnosti sa Mornarom koji je prošle takmičarske godine definitivno gajio najljepši fudbal u Crnoj Gori, a takvim stilom se isprsio i Dinamu iz Tbilisija.

Dudić, koji je ranije trenirao GOŠK Gabelu, mostarski Velež i Sarajevo manje od godinu je u Radničkom, ali je novu sezonu započeo kao trener sa najdužim stažom u Superligi…

“Naravno da to nije dobro i ovdje se najbolje vidi koliko je težak trenerski hleb. Nisam pobornik toga jer sam radio u Veležu tri godine u kontinuitetu i znam šta sam napravio i ostavio iza sebe. Ove blickrig smjene na par mjeseci na kraju ne donose ništa. A prije svega tu najviše ispaštaju igrači jer svi mi treneri imamo svoje vizije i različite načine treniranja u koje oni moraju da se uklope”, istakao je Dudić koji je sa Mostarcima osvojio Kup, a 2021. godine bio proglašen za najboljeg trenera u Bosni i Hercegovini.

Dudić, Foto: FK Radnički 1923/Facebook

Dakle, 25. avgusta u Leskovcu, pa sedam dana kasnije na DG areni očekuje nas sudar timova koji su kod neutralne fudbalske publike u Crnoj Gori i Srbiji pobrali najviše simpatija. Zbog kvaliteta lige iz koje dolazi Radnički je svakako favorit, ali sa druge strane terena čeka ga ekipa koja nakon senzacije u Gruziji, nabilodvana samopouzdanjem, s pravom vjeruje u još jednu bajkovitu priču.