LOB SPORT SAZNAJE

Delegatkinja odbila saglasnost za oronuli podgorički travnjak, DG arena kao spas za Budućnost

Foto: Gradski.me

Lob Sport došao je do novih saznanja u skandalu vezanom za neodigravanje utakmice pod Goricom između Budućnosti i CSKA Sofije 1948 u revanšu 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Stvari stoje ovako.

UEFA je suspendovala podgorički stadion. Tačnije, delegatkinja utakmice Ana Bordiugova iz Ukrajine obišla je stadion, nakon čega je decidno odbila da potpiše saglasnost o odigravanju pod Goricom, poručivši neslužbeno da voli svoj posao i da neće potpisati da se utakmice u organizaciji Uefe, a na oronulom travnjaku, odigra jer neispravan, što je apsolutno razumljivo budući da evropska kuća fudbala ne robuje improvizacijama, a kojih je itekako bilo proteklih godina kada je u pitanju Crna Gora.

Dalje.

Sistem za navodnjavanje stadiona pod Goricom pokvario se, a Glavni grad i Sportski objekti Podgorice nisu uradili ama baš ništa da se ogromni problem sanira, što je rezultiralo sramotnim izgledom terena pred evropskim gostima.

U međuvremenu su radnici na stadionu pokušavali kofama vode da riješe problem, ali je on postao samo još veći, sa još katastrofalnijim posljedicama travnjaka i konačnom suspenzijom Uefe. Jer, sistem za navodnjavanje upravo i postoji da bi srazmjerno pokrio travnjak, a nemogućnost mehanizacije praktično je eliminisala podgorički stadion sa evropske mape.

Ni to nije kraj.

Predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin je trenutno u Crnoj Gori. Međutim, ni on nema moć da preokrene stvar oko stadiona pod Goricom koja je dovedena do usijanja, poštujući odluku delegata i strogih propisa koje stadioni treba da zadovolje tokom evropskih utakmica, što stadion pod Goricom ne čini kredibilnim za odigravanje utakmice.

I gdje će sada Budućnost?

Alternativa je bio kamp Fudbalskog saveza Crne Gore. Međutim, u FSCG-u ne žele da potpišu saglasnost, a time i preuzmu odgovornost da će utakmica na terenu, gdje večeras igraju Dečić i Dinamo Batumi, moći da se odigra u bezbjednom ambijentu zbog jedne tribine i velike zainteresovanosti za utakmicu između Budućnosti i bugarskog kluba.

Kao druga alternativa pominje se DG arena. No, u toj priči problem je propis Uefe koji kaže da se dvije utakmice unutar 24 sata ne mogu odigrati na istom travnjaku. Naravno, sjutra u 20:45 u Donjoj Gorici Mornar će ugostiti Radnički iz Kragujevca, dok bi Budućnost trebala na teren u četvrtak.

No, posljednje informacije svejedno kažu da će susret biti odigran u Lješkopolju, za što je potrebna dozvola Uefe, a što je itekako bitan detalj u cijeloj priči. U tom slučaju ponovo će improvizacijom nakratko bio riješen gorući problem, a što znači da su saglasnost dali predstavnici iz Niona.

U prevodu, Uefa se i ovoga puta smilovala.

Svejedno, osvajač Kupa Crne Gore došao je u nezavidnu situaciju, iako nije prvi odgovoran u cijeloj priči, budući da klub plaća 11.000 eura Glavnom gradu za odigravanje evropskih utakmice te 2.000 za prvenstvene susrete na stadionu koji pripada gradu.

I što sada?

Jedina od mogućnosti bio je i – Skadar. No, i tu je bilo pitanje kako u više od 48 sati organizovati utakmicu u drugoj državi, drugom gradu i na drugom stadionu. Takođe, pitanje je i volje uprave CSKA, koja u tom slučaju može da izađe u susret, a i ne mora, jer iznad cijele priče kao giljotina stoji najgori mogući scenario po kojem Budućnost nakon svega rizikuje poraz službenim rezultatom.

Dakle, potpuni haos, koji je samo rezultat konstantne nebrige za crnogorske stadione, a u ovom posebnom slučaju teren na kojem bi 9. septembra Crna Gora trebala da dočeka Vels u Ligi nacija. To će tek da bude ogroman izazov za FSCG i Crnu Goru u prvom redu.

Sve su prilike da će Budućnost ovog puta uspjeti preko DG arene da odigra famoznu utakmicu, ali je pitanje što će se dogoditi u mogućem scenariju ako sva tri crnogorska kluba ili dva prođu dalje u Ligi konferencija?

I na što će tek nakon svega ličiti travnjak stadiona u Donjoj Gorici, koji izgleda ima ulogu spasioca.

Kako god da se klupko odmota, poenta priče da ovakvo stanje ne smije više da potraje ni jednog jedinog minuta. Odgovornost svih onih koji su doveli do ove haotične situacije pod hitno treba da stupi na snagu, a Crna Gora da iz svega izađe puno pametnija, uhvati se u koštac sa velikim problemom zbog kojeg se crveni pred fudbalskom Evropom.

Jer, svjedočimo samom dnu, čijeg je postojanja, doduše prekasno, sada već svjesna i cijela država.