GLAS JUGOSLAVIJE

Cirkus je već u najavi

Dizajn: Filip Vojvodić / Lob Sport

Nova sezona, stare navike. Tako se na najbolji mogući način može najaviti nova sezona fudbalske Premijer lige u Bosni i Hercegovini.

Za Borac, Velež, Sarajevo i Zrinjski sezona je počela evropskim utakmicama. Sarajevo i Borac su za sada napravili dobre rezultate, Zrinjski je blizu ispadanja, dok je Velež priredio najveću blamažu u poslijeratnoj historiji bh. fudbala. Od Intera iz Andore su primili šest pogodaka, a u jednoj utakmici čak pet (poraženi 5:1 op.a.) što je najveći broj postignutih golova jednog kluba iz Andore u evropskim takmičenjima svih vremena.

Iako se očekivalo da svi klubovi ovog vikenda odigraju svoje prve utakmice u sezoni, Borac je već odgodio dvije utakmice (prva dva kola), što je radio i prethodnih sezona, a isto će i Zrinjski. Zanimljivo trener Sarajeva Zoran Zekić odbio je bilo kakvu mogućnost odgađanja utakmica zbog evropskih nastupa što je potez za svaku pohvalu.

Borac je tako ponovo u privilegovanom položaju, a javnost u BiH ostala je zatečena i novom odlukom Nogometnog saveza, koja pogađate, u potpunosti ide u korist timu iz Banja Luke.

Broj stranih igrača koje ekipe mogu imati u zapisniku je ostala ista i za ovu sezonu, te će svaki klub moći koristiti trojicu stranaca. No, veoma bitna promjena se desila kada je status stranih igrača u pitanju. Prošle godine su igrači s prostora nekadašnje Jugoslavije bili tretirani kao domaći igrači, a sada su taj status dobili i svi nogometaši koji imaju državljanstvo neke od zemalja Evropske unije. A zanimljivo Borac je uoči ove sezone doveo tri igrača sa pasošem Evropske unije, te Banjalučani neće imati nijednog stranca u svom timu.

Problem sa “strancima” imaju Sarajevo i Velež koji u svojim redovima imaju po četiri fudbalera koji se u našoj ligi smatraju strancima. Željezničar ima dva, baš kao i Posušje. Zahvaljujući novom pravilu Zrinjski, Široki Brijeg, Radnik i Sloboda imaju po jednog stranog igrača, a GOŠK, Sloga i Igman nemaju stranaca u svojim redovima.

Za kraj svi se nadamo da će se najbolja ekipa u ligi odrediti na terenu, a ne sudijskim greškama i zakulisnim radnjama što je bio slučaj u prethodnim sezonama.