OPET ĆEMO IMATI ČETIRI PREDSTAVNIKA

Prodisao crnogorski klupski fudbal – nikad bolji UEFA koeficijent

Tu je crnogorski klupski fudbal! Živ je, ili bolje reći, konačno je počeo da bitiše evropskom mapom!

Poslije Dečića i Mornara, večeras fudbaleri Budućnosti jure gol minusa iz Sofije za antologijski “het-trik” i rezultat kome bi pozavidjele i fudbalski jače zemlje od Crne Gore.

Eventualna tri predstavnika u 3. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije zvuči bajkovito. Finansijske su injekcije, u ovom momentu, pogotovo za Tuzane i Barane, a pobjedama skače i UEFA koeficijent koji je donedavno bio toliko mizeran i sveo crnogorsku ligu na pretposljednjem mjestu.

<<< “Isti motiv, isti cilj, ista želja, igrali pod Goricom ili na DG areni”

U ovom momentu, za takmičarsku godinu 2024/25 iznosi rekordnih 1.833!

Podsjetimo, tri crnogorska predstavnika su u dosadašnjim evropskim izazovima ostvarila tri pobjede i tri remija koja su uticala na istorijski skok koeficijenta.

Dečić je, u revanšu kvalifikacija za Ligu šampiona remizirao sa TNS-om 1:1 (poslije poraza u Velsu 3:0), a onda je gotovo senzacionalno savladao Dinamo Batumi u Gruziji 2:0 i poprilično rutinski odbranio prednost u Podgorici (0:0) za plasman u 3. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije.

<<< FOTO Istorijska evropska noć Dečića kroz objektiv Lob Sporta

<<< “Pokazali smo da možemo da igramo na evropskom nivou, želim da Mornar i Budućnost prođu”

Mornar je, pored spektakularne pobjede boljim izvođenjem jedanaesteraca protiv Radničkog 2:1 (penalima 4:3), u prvom kolu ostvario debitantski trijumf na evropskoj sceni nad Dinamom iz Tbilisija, a u Gruziji sa 1:1 prošao dalje.

<<< FOTO Nastavak magične evropske plovidbe Mornara kroz objektiv Lob Sporta

<<< “Ljeto Mornara za pamćenje, njihov golman je bio drzak – to mu se i obilo o glavu”

Budućnost je pod Goricom anulirala gol minusa sa Kosova i razbila Mališevu 3:0, a idealan scenario bio bi i da istim rezultatom sruši večeras (21.00h) CSKA 1948 na “DG” areni, nakon što je u Sofiji poražen 1:0.

Prethodno je najbolji koeficijent crnogorske lige iznosio 1.750 u sezoni 2010/11. Tada je Rudar u oba meča savladao Tre Fiori iz San Marina (4:1, 3:0) u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dok je u kvalifikacijama za Ligu Evrope Budućnost sa službenim 3:0 preskočila azerbejdžanski Baku, Mogren rutinski dva puta savladao andorsku Santa Kolomu (2:0, 3:0), a Budvani zatim pobijedili i Makabi 2:1, ali su u Tel Avivu eliminisani porazom 2:0. Zeta nije izgubila, ali je ispala, jer je u tom momentu važilo pravilo gola u gostima – 0:0 i 1:1 sa moldavskom Dačijom.

Sada je gotovo sigurno da će od sezone 2026/27 crnogorski klupski fudbal imati četiri predstavnika u Evropi.

S tim da se trenutni koeficijent još može “nabildovati” – naredni rival Dečića je finski HJK Helsinki, a protivnik Mornara vjerovatno mađarski Pakš koji je u prvom meču savladao AEK iz Larnake 3:0 na Kipru.