OLIMPIJSKE IGRE / TENIS

Ako je i bilo dileme više je nema – Đoković je teniski Bog

Foto: Gao Jing/XINHUA/ PIXSELL

Nema više dileme, ako je i bilo – Novak Đoković je teniski Bog. Srpski teniser je u Parizu osvojio jedino priznanje koje mu je nedostajalo – olimpijsko zlato. Novak je u finalu Igara savladao Karlosa Alkaraza sa 2:0 (7:6 (7-3), 7:6 (7-2).

Osvojeno zlato na Olimpijskim igrama bez izgubljenog seta kao pečat na zvanje najboljeg tenisera svih vremena.

>>> “Najveći sportski uspjeh u životu”

Iako je trajao dva seta duel najstarijeg i najmlađeg tenisera koji su nastupili u finalu Olimpijskih igara bio je izuzetno napet i što je interesantno – nije viđen ni jedan brejk.

U prvom setu su oba tenisera ljubomorno čuvala svoj servis, pa je odlučivao taj-brejk.

U taj-brejku se sve isprva odvijalo kao i 12 prehtodnih gemova. Niti je bilo brejkova do 6:6, a ni mini-brejkova sve do čudesnog Novakovov riterna kojim je napravio direktan poen za 4:3 u taj-brejku. Natjeravši rivala na grešku u narednoj razmjeni prednost se povećala na dva razlike, servisom je odmah otišao na 6:3, a Karlitos zamahnuo reketom ka zemlji, kao da hoće da ga razbije. Suzdržao se, ali nije mogao da nadoknadi ovoliki zaostatak i nestvarnu prvu dionicu, koja je trajala 94 minuta je Novak riješio u svoju korist majstorskim volej udarcem na mrži, zaključivši seriju od četiri vezana poena.

Identična situacija viđena je u drugom setu. Ponovo nije bilo brejka, s tim što su i Srbin i Španac čak lakše osvajali gemove na svoj servis.

Odmah na startu je Nole taj-brejka napravio mini brejk, zatim poveo 2:0, ali je Karlitos uzvratio. Đoković je potom počeo da igra kompjuterski precizno, vezao pet poena zaredom i stigao do jedinog zlata koje mu je nedostajalo.

Zlatno odličje tridesetsedmogodišnjaka je druga medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama, poslije, takođe najsjajnijeg odličja, strijelaca Damira Mikeca i Zorane Arunović u miksu.