DESET GODINA U RUMUNIJI

Teško je biti legenda evropskog šampiona, sem ako nijeste Risto Radunović

Radunović je miljenik navijača, Foto: IMAGO/Vlad Suheschi/IMAGOSPORT/PIXSELL
Radunović je miljenik navijača, Foto: IMAGO/Vlad Suheschi/IMAGOSPORT/PIXSELL

FCSB, koji se tako zove od 2017. godine zbog spora sa rumunskom vojskom, a širom planete poznat kao Steaua, apsolutni je fudbalski gigant.

Prvi klub iz Istočne Evrope koji se dokopao najvrijednijeg evropskog trofeja – Lige šampiona 1986, a samo tri godine kasnije stao na korak od još jedne titule…

U svojoj bogatoj trofejnoj sali ima čak 62 trofeja, a pored pomenutog “ušatog”, tu su i rekordni pehari nacionalnog prvenstva – 27, nacionalnog Kupa – 24, Superkupa Rumunije – 7, Liga kupa – 2, te UEFA Superkupa – 1.

U klubu sa takvom tradicijom i istorijom teško je kao “stranac” postati legenda, još teže ako je na čelu takvog giganta kontroverzni predsjednik Đorđe Điđi Bekali, međutim, jednom fudbaleru je to uspjelo, a on je naš – Risto Radunović.

Crnogorski reprezentativac je zvanično produžio ugovor sa klubom iz Bukurešta i po isteku novopotpisanog proći će tačno decenija od trenutka kada je 32-godišnji Podgoričanin zakoračio na rumunsko tlo.

Poslije brilijantnih partija u dresu Budućnosti, gdje je brzo stekao zvanje kapitena ekipe, a još brže status najboljeg beka lige (bolji se od njegovog odlaska još nije pojavljivao u CFL-u) jula 2017. godine napravio je iskorak odlaskom u Astru Đurđu. Za “crne đavole” je odigrao preko 100 utakmica, postigao pet golova, 2019. godine saigračima i njemu je izmakao trofej Kupa, a kada je ga je u januaru 2021. godine kupila Steaua oglasila se upravo intrigantni Bekali “Doveo sam najboljeg lijevog beka u Rumuniji”.

Tom izjavom je Điđi definitivno htio da istakne svoj “njuh” na fudbalskoj pijaci, ali je istovremeno, i te kako dobro svjestan, stavio Radunovića u psihološki rebus koji je naš bek brzo riješio.

Odmah je Risto dokazao da je i zaista najbolji, nije se uplašio veličine kluba, težine dresa rumunskog velikana, pritiska navijača…Nametnuo se, golovima i asistencijama potvrdio Điđijevu priču, a u oktobru prošle godine postao stranac sa najviše odigranih utakmica u čuvenom crveno-plavom dresu. Odavno je prebacio 120…

<<< Risto Radunović – legenda Steaue i rumunskog fudbala

Paraf na novi ugovor stavio je do 2027. godine, iako se proteklih dana, čak i u regionalnim medijima, spekulisalo kako su Radunović i Steaua daleko od produžetka saradnje.

Prema informacijama koje su stigle na adresu naše redakcije, Radunović je dobio pojačane finansijske uslove. Odnosom prema dresu i kvalitetu partija koje pruža, to je još i ranije zaslužio…

Radunovića, nakon šampionske sezone u domaćim okvirima, očekuje najveći izazov – vratiti Steauu u Ligu šampiona koju nije igrala od sezone 2008/09. Preskočena je prva prepreka u vidu Makabija iz Tel Aviva, naredna je praška Sparta – prvi meč u Češkoj igra se u utorak.