HRVATSKI NOVINAR O ROBIJU

“Bolji je u ulozi selektora, nego klupskog trenera, dolazi jer je prepoznao kvalitet”

Po mišljenju Glavana, Prosinečki "bolje pliva" u selektorskim vodama, FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL
Po mišljenju Glavana, Prosinečki "bolje pliva" u selektorskim vodama, FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Fudbalska reprezentacija Crne Gore biće treći selektorski izazov za Roberta Prosinečkog. Veliki Žuti, nadimak koji je stekao tokom blistave igračke karijere, bio je na klupi selekcije Azerbejdžana skoro tri godine i za taj period stvorio respektabilnu reprezentaciju koja je uspjela da odoli Hrvatskoj, Češkoj, Norveškoj…

Skoro dvije godine bio je na čelu Bosne i Hercegovine i u 22 meča ostvario pozitivan skor – devet pobjeda, šest remija i sedam poraza. Zmajevi su briljirali u Ligi nacija pobijedivši dva puta Sjevernu Irsku i jednom Austriju, ali problemi su počeli u kvalifikacijama za EURO 2020. Porazi od Jermenije, Finske, Grčke i dva puta od Italije uslovili su da Robi “digne sidro”.

Poslije klupskih avantura u turskom Kajseriju i Denizliju, ljubljanskoj Olimpiji i hrvatskom Rudešu, pred 55-godišnjim stručnjakom je novi veliki izazov – reprezentacija Crne Gore.

<<< Prosinečki zvanično na klupi Hrabrih sokola

<<< “Robija ne interesuju kafanske priče, ako neko zna za uspjeh to su Dejo i on”

Mario Glavan, ugledni sportski novinar i komentator hrvatske Arene sport u intervjuu za LOB SPORT ističe da bi dolazak Prosinečkog u jato “Hrabrih sokolova” trebalo pozitivno da utiče na naš nacionalni tim.

“Dobro je to za crnogorski fudbal u kontekstu što je Robi neko ko poznaje okruženje. Po mom mišljenju, on je baš selektor, mislim da se bolje snalazi u takvim situacijama nego u klupskom fudbalu. Radio je u Rudešu, nije se to dobro završilo, u tim trenucima je imao i problema sa zdravljem, nije se poklopila priča, ali nije on bio definitivno jedini uzrok toga – vidimo da je Rudeš i dalje posljednji u HNL-u”, ističe Glavan.

Mario Glavan je izvještavao sa prošlosezonskog finala Lige šampiona u Istanbulu, FOTO: Privatna arhiva

“DEJO MU VJERUJE, ZATO JE ROBI TU”

Šta sedmi selektor od formiranja crnogorskog nacionalnog tima može da nam donese? Glavan studiozno odgovara…

“Igračko iskustvo, veliki ugled jer niko ne može reći da Robi Prosinečki ne zna fudbal. Sa trenerske strane, gdje god da je radio ostavio je trag. Sa Bosnom i Hercegovinom je napravio pomak. Karakterne osobine su mu fantastične, to je poznato još iz vremena kad je bio igrač. Čovjek je koji se ne libi reći ono što misli. Ima toliko veliko fudbalsko znanje, mnogo je toga prošao i zna to da prense na igrače.”

Zanimljivo je kolegi iz Zagreba što će se ponovo spojiti putevi velikana Crvene zvezde koji su pokorili Evropu – Roberta Prosinečkog i Dejana Savićevića

“Jako je važna činjenica da se Dejan Savićević i on poznaju ‘100 godina’. Imaće podršku, jer ga Savićević ne bi dovodio, a da misli da ne može napraviti rezultat – na kraju krajeva Savićevićev ugled je u pitanju. Važno je za selektora da, ukoliko na početku budu loši rezultati, ne bude pod velikom kritikom Saveza, već smatram da će Savićević u tom slučaju, stati iza njega.”

“NIJE MI JASAN UGOVOR NA GODINU DANA”

Sama pojava u svlačionici nekadašnjeg prvaka Evrope i svijeta mora motivisati crnogorske reprezentativce…

“Mislim da Robi ima mogućnost da trenutni kvalitet crnogorskih fudbalera podigne na još veći nivo. Ne smijemo zaboraviti ugled koji uživa i sasvim sigurno konekcije koje ima gdje individualno danas-sjutra može pomoći mladom igraču da popravi izglede za nastavak karijeru. Ponavljam, mnogo bolje pliva u reprezentativnom nego klupskom fudbalu, što su i rezultati pokazali. Ako Prosinečki u Ligi nacija napravi dobre rezultate, Crna Gora ima pravo da se u narednim kvalifikacijama nada najboljem”, tvrdi Glavan.

Ali mu je i nejasan jedan potez Fudbalskog saveza Crne Gore…

“Ugovor na godinu dana – poprilično neuobičajno. Možda je to bio obostrani dogovor, da vide kako će sve funkcionisati na startu…”

Prosinečki vjeruje da će ispuniti snove crnogorskih generacija plasmanom sa Sokolima na veliko takmičenje. U suprotnom, tvrdi kolega Glavan, ne bi ni dolazio…

“Za njega je to izazov. Temeljit čovjek, dobro je razmislio i analizirao sa čime raspolaže, odnosno kakav kadar ima Crna Gora. Njega je nešto u tom projektu sigurno privuklo i to je pokazatelj da on smatra da se rezultat može napraviti, jer da ne vidi kvalitet ili mogućnost za uspjeh, ne bih se prihvatio ovog posla.”

Upiši se
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare